Nazwa przedmiotu:
Wstęp do enzymologii/ Introduction to Enzymes
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Małgorzata Jaworska
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Materiałowa
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
WENZ
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
50 godz., w tym obecność na wykładach - 30 godz. oraz samodzielna praca studenta - 20 godz. (zapoznanie się ze wskazana literaturą i przygotowanie się do sprawdzianu końcowego)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,2
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
bez limitu
Cel przedmiotu:
Zapoznanie studentów z budową i funkcją enzymów, metodami izolacji, katalizą enzymatyczną, metodami immobilizacji oraz wykorzystaniem enzymów negatywnych i immobilizowanych na skalę przemysłową. Po zakończeniu zajęc student będzie posiadał wiedzę podstawową z zakresu enzymologii, będzie potrafił rozpoznawać mechanizm działania enzymu oraz wyznaczać parametry w równaniu kinetycznym, a także przeprowadza proste obliczenia z zakresu reaktorów enzymatycznych.
Treści kształcenia:
1. Budowa i działanie enzymów. 2. Prosta kinetyka enzymatyczna. 3. Czynniki wpływające na działanie enzymów. 4. Metody immobilizacji enzymów. 5. Kinetyka reakcji z enzymami immobilizowanymi. 6. Metody izolowania enzymów. 7. Wykorzystanie enzymów na skalę przemysłową.
Metody oceny:
pisemny sprawdzian końcowy
Egzamin:
nie
Literatura:
1. J. Witecki, W. Ardelta, Elementy enzymologii PWN 1989. 2. W. Bednarski, J. Fiedurka (praca zbiorowa), Podstawy biotechnologii przemysłowej WNT 2007. 3. S. Aiba, A.E. Humphrey, N.F. Millis, Inżynieria Biochemiczna WNT 1977. 4. R.A. Copeland, Enzymes Wiley - VCH 2000. 5. I.H. Segel, Enzyme Kinetics J, Willey and sons, Inc. 1993.
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się