Nazwa przedmiotu:
Przedsiębiorczość
Koordynator przedmiotu:
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Administracja
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
A22_P
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
ogółem 50 godzin w tym uczestnictwo ćwiczeniach 15 godzin praca własna 35 godzin
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,6 p. ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0,6 p. ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Brak.
Limit liczby studentów:
cały rok
Cel przedmiotu:
Przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości oraz podstawowych informacji niezbędnych do podjęcia decyzji o rozpoczęciu i prowadzeniu własnej działalności gospodarczej. Przygotowanie studentów do pełnienia roli przedsiębiorcy i podejmowania funkcji menedżera w warunkach ryzyka i zmienności otoczenia.
Treści kształcenia:
1. Pojęcie przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, przedsiębiorstwa. 2. Formy organizacyjno- prawne przedsiębiorstw. 3. Koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem. 4. Biznesplan. 5. Źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa. 7. Przedsiębiorczość międzynarodowa 8. Polskie przedsiębiorstwa na rynkach zagranicznych.
Metody oceny:
Stosuje się następujące kryteria: - praca pisemna 90% - aktywność na zajęciach 10%
Egzamin:
nie
Literatura:
Literatura podstawowa: Lisowska R., Ropęga J., Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie: teoria i praktyka., Wydaw. Uniwersytetu Łódzkiego, 2016 Brzozowska A., Postuła I., Kłobukowski P. (red.): Przedsiębiorczość: studia przypadków. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015 Literatura uzupełniająca: Skrzypek J. T., Biznes plan w 10 krokach: przewodnik od pomysłu do wdrożenia, Wydaw. POLTEXT, Warszawa 2014 Horosz P., (red.), Antoniuk J., Prawne podstawy przedsiębiorczości, Wolters Kluwer, Warszawa 2009
Witryna www przedmiotu:
---
Uwagi:
---

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W_01
Student posiada interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą procesów zachodzących wewnątrz przedsiębiorstwa. W szczególności dotyczy to źródeł przewag konkurencyjnych przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.S.P7S_WG.1
Charakterystyka W_02
Student posiada wiedzę na temat źródeł finansowania działalności gospodarczej.
Weryfikacja: praca pisemna,udział w dyskusji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.H.P7S_WG.2
Charakterystyka W_03
Student posiada wiedzę dotyczącą wybranych uwarunkowań prawnych zachodzących w otoczeniu przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01, K_W03, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.1.o, I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.H.P7S_WG.2
Charakterystyka W_04
Student ma wiedzę nt. wspierania i barier przedsiębiorczości w Polsce
Weryfikacja: praca pisemna, aktywność na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.1.o, II.H.P7S_WG.2

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U_01
Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania prostych problemów spotykanych w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U04
Powiązane charakterystyki obszarowe: II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW
Charakterystyka U_02
Student potrafi dobrać odpowiednią formę organizacyjno-prawną dla przedsiębiorstwa
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U03, K_U04, K_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW, I.P7S_UK, II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1, II.X.P7S_UW.3.o
Charakterystyka U_03
Student potrafi identyfikować dostępne źródła danych, korzystać z zawartej w nich wiedzy, informacji oraz danych, a także - interpretować pozyskane dane z wykorzystaniem systemów teleinformatycznych.
Weryfikacja: W trakcie zajęć studenci wykonują zadania sprawdzające opanowanie podstawowych umiejętności doboru źródeł danych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe: II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.2
Charakterystyka U_04
Student potrafi samodzielnie lub w zespole podejmować decyzje dotyczące rozwiązań innowacyjnych
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_01
Student ćwiczy kompetencje komunikowania się, oraz pracy w zespole.
Weryfikacja: w trakcie pracy grupy, a także w toku dyskusji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO
Charakterystyka K_02
Student nabywa kompetencje niezbędne do podjęcia decyzji o rozpoczęciu i prowadzeniu własnej działalności gospodarczej lub prowadzeniu działań przedsiębiorczych w ramach przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO, I.P7S_KR