Nazwa przedmiotu:
Mikroekonomia
Koordynator przedmiotu:
dr T. Tyc
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Administracja
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
A11_MIKRO
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Praca z wykładowcą (30h), w tym: a) udział w wykładach 20h b) udział w ćwiczeniach 10h Praca własna (70h), w tym: a) przygotowanie do zajęć; b) czytanie wskazanej literatury; c) przygotowanie się do zaliczenia materiału z wykładów i ćwiczeń, d) konsultacje. Sumaryczne obciążenie pracą studenta 100h. Liczba punktów ECTS: 4.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,5 pkt ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0,5 p. ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład20h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Brak
Limit liczby studentów:
cały rok
Cel przedmiotu:
Zdobycie wiedzy z zakresu mikroekonomii, analizy procesów i zjawisk gospodarczych, zapoznanie się z podstawowymi kategoriami pojęć. Wykłady dotyczą najważniejszych problemów, wyjaśnią kwestie teoretyczne (system pojęć) oraz stanowią wprowadzenie do studiowania szerszych problemów. Ćwiczenia poświęca się uszczegółowieniu treści wykładu, rozwiązywaniu ilościowych przykładów ilustrujących teoretyczne zagadnienia z wykładu, analizowaniu praktycznych przykładów na podstawie studium przypadku (case study), sporządzania referatów/prezentacji na podstawie wskazanej literatury.
Treści kształcenia:
Treści wykładu: 1. PRZEDMIOT I ZAKRES EKONOMII: Współczesne ujęcie ekonomii. Prawa ekonomiczne. Ekonomia a inne nauki społeczne. Narzędzia i metody analizy ekonomicznej. 2. RYNEK: Podstawowe pojęcia i rodzaje rynków. Czynniki wpływające na popyt i podaż, ingerencja państwa w mechanizm cenowy. 3. TEORIA WYBORU ZACHOWAŃ KONSUMENTA: Możliwości konsumenta; ograniczenia budżetowe, optymalny koszyk dóbr. Zastosowanie teorii wyboru konsumenta. 4. TEORIA WYBORU PRODUCENTA: Istota, formy i funkcje przedsiębiorstwa. Rachunek kosztów i korzyści. Wybór optymalnego poziomu produkcji. Korzyści z działalności gospodarczej. 5. FORMY RYNKU. Konkurencja: doskonała i niedoskonała. Popyt, podaż, wielkość produkcji w poszczególnych strukturach rynkowych. 6. CZYNNIKI PRODUKCJI – PRACA, KAPITAŁ, ZIEMIA: Popyt na zasoby w krótkim i długim okresie. Pojęcie rynku pracy i uwarunkowania zatrudnienia. Modele alokacji siły roboczej. Istota i rodzaje bezrobocia. Płace, rola związków zawodowych na rynku pracy. Kapitał rzeczowy i finansowy, rynek ziemi. 7. RYNEK PRACY: Pojęcie rynku pracy i uwarunkowania zatrudnienia. Modele alokacji siły roboczej. Istota i rodzaje bezrobocia. Płace, rola związków zawodowych na rynku pracy. 8. RYNEK KAPITAŁOWY: Rola rynku kapitałowego w gospodarce. Papiery wartościowe. Instytucje rynku kapitałowego. Metody inwestycyjne na rynku kapitałowym. Funkcjonowanie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. 9. WSPÓŁCZESNE SYSTEMY GOSPODARCZE: Gospodarka narodowa jako system. Czynniki wpływające na kształt gospodarki narodowej. Typy systemów gospodarczych. Gospodarka narodowa jako element gospodarki światowej. 10. ROLA PAŃSTWA W GOSPODARCE: Ewolucja roli ekonomicznej państwa. Dwa modele współczesnego państwa. Pojęcie interesu publicznego. Regulacja i deregulacja. Ekonomiczne funkcje współczesnego państwa. Państwo a kapitał ludzki. Ocena ekonomicznej roli państwa. Ćwiczenia (tematy oraz zagadnienia): 1.Ugruntowanie rozumienia podstawowych pojęć i zależności w ekonomii. Model krzywej możliwości produkcyjnych, racjonalność w procesie gospodarowania – zadania. 2. Funkcja popytu i podaży. Wyznaczanie równowagi na rynku – efekty zmian wielkości popytu, podaży. Ceny maksymalne i minimalne. Badanie elastyczności cenowej popytu i podaży. Klasyfikacja dóbr według wskaźników elastyczności. – zadania 3. Wyznaczanie równowagi konsumenta. Efekt substytucyjny i dochodowy zmiany ceny zadania. 4. Koszty, przychody i zyski. Klasyfikacje kosztów produkcji. Koszty w krótkim i długim okresie. Funkcja kosztów produkcji. Koszty w krótkim okresie. Zależności między poszczególnymi kategoriami kosztów - interpretacja geometryczna. Zysk maksymalny przedsiębiorstwa jako cel jego działalności - metody obliczania i interpretacja graficzna. Koszty produkcji w długim okresie. – zadania. 5. Producent na rynku konkurencji doskonałej Równowaga przedsiębiorstwa w krótkim okresie. Optimum techniczne i ekonomiczne. Progi rentowności. Punkt zamknięcia przedsiębiorstwa. Producent na rynku monopolu.. Bariery wejściu do gałęzi. Funkcja popytu w warunkach monopolu. Optymalizacja wyniku ekonomicznego monopolu pełnego - interpretacja graficzna. Równowaga krótkookresowa i długookresowa monopolisty. Cena monopolowa - zadania 6. Rynki czynników produkcji: pracy, kapitału i ziemi. Rynek pracy – popyt na pracę, podaż pracy. Równowaga na rynku pracy. Rodzaje rynków pracy. Siła robocza a kapitał intelektualny. Związki między czynnikami produkcji – zadania, pytania otwarte oraz omawianie artykułów z literatury ekonomicznej. 7. Państwo jako podmiot korygujący działanie mechanizmu rynkowego. Rola państwa w gospodarce – etatyzm, liberalizm. Tradycyjne i współczesne funkcje państwa. Sprawdzian z przerobionego materiału.
Metody oceny:
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie zaliczającego wyniku punktowego zarówno z ćwiczeń, jak i z wykładów. Wykład: Zaliczenie pisemne na zakończenie zajęć. Ćwiczenia: Sprawdzian (kolokwium), który obejmuje wiedzę z ćwiczeń oraz z zalecanej literatury. Ostateczna ocena jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń i wykładu. Zasady wystawiania ocen z kolokwiów: : 2,0 – student nie uzyskał 51% punktów możliwych do zrealizowania w ramach przedmiotu, co oznacza zarówno brak wiedzy, jak umiejętności i kompetencji na poziomie dostatecznym. 3,0 – student uzyskał co najmniej 51% punktów z kolokwiów na poziomie zadowalającym 3,5 – student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje takie jak na ocenę 3, jednak umie operować wiedzą o większym zakresie szczegółowości; uzyskał co najmniej 61% punktów 4,0 - student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje takie jak na ocenę 3,5 a ponadto uzyskał co najmniej 71% punktów na poziomie zadowalającym 4,5 - student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje takie, jak na ocenę 4,0, a ponadto uzyskał co najmniej 81% punktów na poziomie zadowalającym 5,0 – student posiada pełny zakres wiedzy, umiejętności i kompetencji wymienionych jako treści programowe; a ponadto uzyskał co najmniej 91% punktów na poziomie zadowalającym.
Egzamin:
nie
Literatura:
Literatura podstawowa: 1. Milewski R., Kwiatkowski E. (red.), Podstawy ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2015; wydanie 3, 2. Milewski R., Kwiatkowski E. (red.), Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018, wydanie 3. 3. Jendrzejczak E., Naruniec A., Ćwiczenia z mikro- i makroekonomii, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2011. Literatura uzupełniająca: 1. Begg D., Fischer S., Dornbusch , Ekonomia, t.2. Mikroekonomia, PWE Warszawa 2013. 2. B. Czarny, „Podstawy ekonomii”, PWE, Warszawa 2011.
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:
Zajęcia zostały przygotowane i będą przeprowadzone z wykorzystaniem technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT), multimedialnych treści dydaktycznych, platformy e-learningowej Moodle oraz umiejętności prezentacyjnych.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W_01
W_01 Student ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia ekonomicznych zależności przyczynowo-skutkowych występujących w gospodarce
Weryfikacja: kolokwium, czytanie omawianie studium przypadku
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01, K_W04, K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: II.S.P6S_WG.1, II.S.P6S_WG.2, II.H.P6S_WG.1.o, I.P6S_WG, II.X.P6S_WG.2, I.P6S_WK, II.T.P6S_WK
Charakterystyka W_02
W_02 Student zna najnowsze osiągnięcia odnoszące się to teorii ekonomii.
Weryfikacja: czytanie zadanej literatury, studium przypadku - omawianie zagadnienia
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W04, K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG, II.X.P6S_WG.2, II.S.P6S_WG.2, II.H.P6S_WG.1.o, I.P6S_WK, II.T.P6S_WK, II.S.P6S_WG.1
Charakterystyka W_03
W_03 Student ma podstawową wiedzę ogólną z dziedziny nauk społecznych, zna podstawowe pojęcia ekonomiczne.
Weryfikacja: test wiedzy, kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG, II.S.P6S_WG.1, II.S.P6S_WG.2, II.H.P6S_WG.1.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U_01
U_01 Student ma umiejętność wykorzystania narzędzi teleinformatycznych oraz telekomunikacyjnych w zakresie pozyskiwania danych ekonomicznych
Weryfikacja: rozwiązywanie zadań, test wiedzy
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U03, K_U04, K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe: II.S.P6S_UW.1, II.S.P6S_UW.2.o, II.S.P6S_UW.3.o, II.H.P6S_UW.1, I.P6S_UW, II.T.P6S_UW.2
Charakterystyka U_02
U_02 Student potrafi objaśnić wpływ różnych czynników na popyt oraz podaż na rynkach dóbr, pracy, kapitału.
Weryfikacja: Test wiedzy, kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, II.S.P6S_UW.1, II.S.P6S_UW.2.o, II.S.P6S_UW.3.o, II.H.P6S_UW.1
Charakterystyka U_03
U_03 Student potrafi dokonać obserwacji i interpretacji otaczających go zjawisk ekonomicznych w odniesieniu do typu gospodarki rynkowej.
Weryfikacja: test wiedzy, czytanie wskazanej literatury, studium przypadku, omawianie zagadnienia
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_01
K_01 Student ma świadomość znaczenia wykorzystania narzędzi teleinformatycznych oraz telekomunikacyjnych w funkcjonowaniu sektora przedsiębiorstw.
Weryfikacja: test wiedzy, rozwiązywanie zadań.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K05, K_K07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KO
Charakterystyka K_02
K_02 Student posiada kompetencje w zakresie analizy rynku dóbr oraz czynników produkcji.
Weryfikacja: test wiedzy
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KO