Nazwa przedmiotu:
Podstawy przedsiębiorczości
Koordynator przedmiotu:
dr Skala Agnieszka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS: 10h wykład + 10h ćwiczenia + 12h analiza case studies + 25h przygotowanie projektu + 10h przygotowanie do egzaminu + 5h zapoznanie się z literaturą + 3h konsultacji= 75h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,92 ECTS: 10h wykład + 10h ćwiczenia = + 3h konsultacji = 23h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,6 ECTS: 10h ćwiczenia + 12h analiza case studies + 25h przygotowanie projektu + 10h przygotowanie do egzaminu + 5h zapoznanie się z literaturą + 3h konsultacji= 65h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład10h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Zaznajomienie studentów z podstawową wiedzą na temat współczesnych form przedsiębiorczości
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Najważniejsze pojęcia i definicje w zakresie przedsiębiorczości 1h 2. Przegląd wskaźników międzynarodowych 2h 3. Drobna przedsiębiorczość 2h 4. Dynamiczna przedsiębiorczość 2h 5. Przedsiębiorczość high-tech 2h 6. Przedsiębiorczość akademicka 2h 7. Przedsiębiorczość w sektorach kreatywnych 2h 8. Przedsiębiorczość międzynarodowa 2h B. Ćwiczenia: 1. Analiza wybranych studiów przypadków (case studies) 1h 2. Spotkania z przedsiębiorcami 2h 3. Tworzenie mini-projektów dotyczących omawianych na wykładach rodzajów przedsiębiorczości (pkt 2-8) 12h
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: egzamin pisemny lub ustny z wiedzy 2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu i aktywność na wykładach B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: jeden lub kilka referatów lub prezentacji wybranych aspektów przedsiębiorczości 2. Ocena sumatywna: ocena projektu wraz z ocena aktywności na zajęciach E. Końcowa ocena z przedmiotu: ocena sumaryczna 50% wagi wykład / ćwiczenia
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Marszalec J. 2014. Jak zostać przedsiębiorcą? Warszawa: Centrum Edisona 2. Cieślik J. 2014 Przedsiębiorczość, polityka, rozwój. Warszawa: Wydawnictwo Akademickie Sedno. 3. Skala A. 2018 Startupy – wyzwanie dla zarządzania i edukacji. Kraków: edu-Libri Uzupełniająca: 1. Cieślik, J. 2006 Przedsiębiorczość dla ambitnych: jak uruchomić własny biznes, Warszawa: Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne 2. Osterwalder, A., Pigneur, Y. 2010 Tworzenie modeli biznesowych. Poznań: Helion
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Z1_W08
Student zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem kreowania postaw przedsiębiorczych i podejmowania wyzwań związanych z rozwojem przedsiębiorczości
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z1_W15
Student zna i rozumie ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości
Weryfikacja: Egzamin i praca projektowa
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Z1_U07
Student potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem kreowania postaw przedsiębiorczych i podejmowania wyzwań związanych z rozwojem przedsiębiorczości
Weryfikacja: Egzamin i praca projektowa na ćwiczeniach
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z1_U17
Student potrafi projektować nowe rozwiązania, jak również doskonalić istniejące, zgodnie z przyjętymi założeniami ich realizacji i wdrożenia
Weryfikacja: Praca projektowa na ćwiczeniach
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Z1_K04
Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Praca projektowa na ćwiczeniach
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: