Nazwa przedmiotu:
Innowacje technologiczne
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Lamparska Agata
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Przedsiębiorczość technologiczna
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS: 15h wykłady + 15h ćwiczenia + 10h opracowanie ćwiczeń + 5h studiowanie literatury i przygotowanie do pisemnego sprawdzianu + 5h kon-sultacje = 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,4 ECTS: 15h wykłady + 15h ćwiczenia + 5h konsultacje = 35h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,4 ECTS: 15h ćwiczenia + 10h opracowanie ćwiczeń + 5h studiowanie literatury i przygotowanie do pisemnego sprawdzianu + 5h konsultacje = 35h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z zakresu nauki o organizacji produkcji, obejmująca, takie zagadnienia jak: ogólne modele i typologie organizacji produkcji, Podstawowa wiedza z badania metod pracy w zakresie materialnych warunków pracy oraz humanizacji produkcji; podstawowa wiedza z zarządzania projektami i innowacjami w zakresie formułowania podstawowych założeń projektowych, planowania projektu, procesów innowacyjnych i aktywności innowacyjnej.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu wdrażania innowacji technologicznych w produkcji, - potrafił przygotować analizę i syntezę działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie oraz wykazał umiejętność wykorzystania podstawowych zasad i metod w projektowania innowacji technologicznych dla potrzeb efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem - potrafił ocenić negatywne skutki społeczne nieefektywnego wprowadzenia nowej technologii w procesie produkcyjnym.
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Definicje, źródła pozyskiwania - transfer technologii, relacja do klasyfikacji OECD 2. Przedmiot innowacji technologicznych – technologia, oprzyrządowanie, maszyny. Cykl życia technologii 3. Rynek technologii i jego cechy. Zarządzanie technologią 4. Oceny technologii - metody i techniki np.: portfel technologiczny, analiza luki strategicznej 5. Efektywność procesu technologicznego – metody np.: wskaźnikowa, krzywa Pareto 6. Zaliczenie B. Ćwiczenia: 1. Wprowadzenie - przydział danych 2. Harmonogram pracy maszyn i pracowników przed wprowadzeniem innowacji technologicznej 3. Oszacowanie kosztów bezpośrednich przed wprowadzeniem innowacji technologicznej 4. Określenie zmian technologicznych – przydział danych 5. Harmonogram pracy maszyn i pracowników po wprowadzeniu innowacji technologicznej 6. Oszacowanie kosztów bezpośrednich po wprowadzeniu innowacji technologicznej 7. Podsumowanie - zaliczenie ćwiczeń
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej, 2. Ocena sumatywna : wynik sprawdzianu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena ze sprawdzianu pisemnego w zakresie 2-5; do zdania sprawdzianu pisemnego wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań ćwiczeniowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie. 2. Ocena sumatywna oceniana jest wartość merytoryczna zadań ćwiczeniowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania ćwiczeniowego oceny >=3 E. Ocena końcowa: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń są >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń + 1/2 * ocena z wykładu (pisemny sprawdzian.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Sosnowska A., Łobejko St., Kłopotek A., Brdulak J., Rutkowska-Brdulak A., Żbikowska K. 2005, Jak wdrażać in-nowacje technologiczne. Poradnik dla przedsiębiorstwa, Warszawa, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. 2. Szatkowski K. 2008, Przygotowanie produkcji Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN 3. Szatkowski K. 2016 Zarządzanie innowacjami i transferem technologii Warszawa: PWN Uzupełniająca: 4. Kolterman K., 2013, Innowacje technologiczne w procesie budowy przewagi konkurencyjnej MSP, Warszawa, Wydawnictwo DIFIN, 5. Kubiński P.(red.).,2017, Innowacje w biznesie. Nowe modele i nowe praktyki., Wrocław, Wydawnictwo Exante.
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W02
absolwent zna i rozumie: teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W09
teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zastosowań narzędzi informatycznych w zarządzaniu i produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem działań podejmowanych w środowisku intra i internetowym
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U02
absolwent potrafi: identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Rozwiązywanie ćwiczeń, pisemny sprawdzian
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U16
komunikować się z użyciem specjalistycznej terminolo-gii z zakresu nauk ekonomicznych, technicznych i zarządzania
Weryfikacja: Rozwiązywanie ćwiczeń, pisemny sprawdzian
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K01
absolwent jest gotów do: krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_K04
myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: