- Nazwa przedmiotu:
- Metrologia
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Tadeusz Sałaciński
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Zarządzania
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS:
15h wykłady + 15h aktywna praca w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych + 4h konsultacje + 18h przygotowanie się do ćwiczeń laboratoryjnych oraz wykonanie sprawozdań + 8h przygotowanie się do sprawdzianu końcowego z wykładu = 60h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,13 ECTS: 
15h wykłady +15h ćwiczenia laboratoryjne + 4h konsultacje =  34h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,5 ECTS: 
15h aktywna praca w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych + 4h konsultacje + 18h przygotowanie się do ćwiczeń laboratoryjnych oraz wykonanie sprawozdań + 8h przygotowanie się do sprawdzianu końcowego z wykładu = 45h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład)	 - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (laboratorium)	
- Cel przedmiotu:
- Przekazanie podstaw teoretycznych i praktycznych dotyczących metod, zasad i procedur pomiarowych oraz obliczania błędów i szacowania niepewności pomiarowych. Przekazanie podstaw budowy narzędzi po-miarowych, analizy metod pomiarowych oraz doboru sprzętu pomiarowego. Przekazanie umiejętności dokonywania pomiarów podstawowych wielkości geometrycznych, obliczania błędów i szacowania nie-pewności pomiarowych oraz praktycznego stosowania podstawowych technik SPC (Statystycznego sterowania procesami produkcji) i MSA (Analizy zdolności systemów pomiarowych).
- Treści kształcenia:
- A. Wykład: 
1. Wprowadzenie do metrologii i SPC. Podstawowe pojęcia teorii pomiarów i SPC (2h) 
2. Narzędzia i metody pomiarowe (3h) 
3. Błędy pomiarów i ich przyczyny (2h) 
4. Szacowanie niepewności pomiarów (2h) 
5. Analiza tolerancji i odchyłek. Łańcuchy wymiarowe (2h) 
6. SPC – analiza zdolności procesu produkcyjnego i systemu pomiarowego (2h) 
7. SPC – Karty kontrolne (2h)  
C. Laboratorium: 
1. Pomiary uniwersalnymi przyrządami pomiarowymi (2h) 
2. Pomiary wymiarów wewnętrznych (2h) 
3. Obsługa i regulacja mikroskopu warsztatowego (2h) 
4. Pomiary odchyłek kształtu (2h) 
5. Pomiary kątów (2h) 
6. Pomiarów z użyciem narzędzi cyfrowych (2h) 
7. Pomiary gwintów zewnętrznych (2h) 
8. Ćwiczenie podsumowujące (1h)
- Metody oceny:
- A. Wykład: 
1. Ocena formatywna: interaktywna forma prowadzenia wykładu, dyskusja nad wybranymi zagadnieniami. 
2. Ocena sumatywna: przeprowadzenie dwóch sprawdzianów zwierających w sumie jedno pytanie teoretyczne i dwa zadania.
C. Laboratorium: 
1. Ocena formatywna: na zajęciach na bieżąco weryfikowane jest prawidłowość wykonania ćwiczenia i umiejętność pracy w grupie. 
2. Ocena sumatywna: oceniane jest przygotowanie studenta do ćwiczeń za pomocą 15-minutowej kartkówki oraz wykonanie sprawozdania końcowego.
E. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony 
jeśli zarówno ocena z wykładu jak i ćwiczeń wynosi co najmniej 3,0. Ocena końcowa z przedmiotu obliczana jest jako średnia arytmetyczna ocen z wykładu i ćwiczeń.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
-  Obowiązkowa:
Do wykładu: 
1. Sałaciński T. 2013 Elementy metrologii wielkości geometrycznych. Przykłady i zadania. Wyd. III. Warszawa: OWPW
2. Sałaciński T.2016  SPC – Statystyczne sterowanie procesami produkcji. Warszawa: OWPW
Do laboratorium:
1. Sałaciński T., Misiak J. 2016 Ćwiczenia laboratoryjne z metrologii. Skrypt OWPW. Warszawa: OWPW
Uzupełniająca:
1. Jakubiec W., Malinowski J. 2004 Metrologia wielkości geometrycznych. Warszawa: WNT
2. Sałaciński T. 2016 Inżynieria jakości w technikach wytwarzania. Warszawa: OWPW
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Efekt I1_W02
- Ma usystematyzowaną wiedzę w zakresie metrologii: pomiaru jako źródła informacji, wielkości, pomiaru, wzorca, przyrządów pomiarowych, przetworników pomiarowych, międzynarodowego układu jednostek miar, błędu pomiaru, źródła błędów, niepewności pomiaru, wyrażania i wyznaczania niepewności pomiaru według przewodnika ISO, metrologii wielkości geometrycznych: specyfikacja geometrii wyrobów, wzorce długości i kąta, przyrządy pomiarowe i pomiary długości, kąta, odchyłek geometrycznych oraz chropowatości powierzchni, nadzorowania wyposażenia pomiarowego.
 Weryfikacja: 2 sprawdziany weryfikujące pozyskaną wiedzę
 Powiązane efekty kierunkowe:
 Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Efekt I1_U20
- Ma umiejętności samokształcenia
 Weryfikacja: weryfikacja rezultatów w wykonywanych ćwiczeniach i na sprawdzianach
 Powiązane efekty kierunkowe:
 Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_U12
- Potrafi korzystać z aparatury pomiarowej metrologii warsztatowej oraz metod oszacowania błędu pomiarów
 Weryfikacja: weryfikacja rezultatów w wykonywanych ćwiczeniach i na sprawdzianach
 Powiązane efekty kierunkowe:
 Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Efekt I1_K01
- Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
 Weryfikacja: dyskusja ze studentami w trakcie interaktywnego wykładu
 Powiązane efekty kierunkowe:
 Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_K02
- Ma doświadczenia z pracą zespołową
 Weryfikacja: Weryfikacja umiejętności pracy w zespole w trakcie ćwiczeń
 Powiązane efekty kierunkowe:
 Powiązane efekty obszarowe: