- Nazwa przedmiotu:
- Occupational health and safety management systems
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Iwona Grabarek, Wydział Transportu Politechniki warszawskiej, Zakład Systemów Informatycznych i Mechatronicznych w Transporcie
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Transport
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne_ENG
- Kod przedmiotu:
-
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2019/2020
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 80 godz., w tym: praca na wykładach 30 godz., studiowanie literatury przedmiotu 20 godz., konsultacje 3 godz., przygotowanie prezentacji zadania problemowego 15 godz. przygotowanie do zaliczeń cząstkowych 12 godz.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,5 pkt. ECTS (33 godzin, w tym: praca na wykładach 30 godz., konsultacje 3 godz.)
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Student powinien posiadać wiedzę z zakresu ergonomii środków transportu
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Zaznajomienie studentów z zagadnieniami zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwach, wdrażanym w celu ograniczenia ryzyka zawodowego, zmniejszenia
liczby wypadków przy pracy i ograniczenia szkodliwych warunków pracy
- Treści kształcenia:
- Wykład: Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy Tradycyjne i systemowe podejście do bezpieczeństwa i higieny pracy; Normalizacja systemów zarządzania za granicą, na forum międzynarodowym i w Polsce;
Koncepcja systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy według normy
ISO-45001; Planowanie w ramach systemu; Wdrażanie, funkcjonowanie i sprawdzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; Niezgodności oraz działania korygujące i zapobiegawcze; Perspektywy dalszego rozwoju koncepcji systemowego zarządzania. Pojęcie ryzyka zawodowego; Proces oceny ryzyka zawodowego; Metody analizy ryzyka zawodowego związanego z eksploatacją obiektów technicznych; Identyfikowanie zagrożeń na stanowiskach pracy; Rola oceny ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy. Modele wypadków przy pracy; Metody ich badania; Dokumentowanie wypadku przy pracy. Koszty i korzyści bezpieczeństwa i higieny pracy; Koszty ubezpieczenia wypadkowego; Koszty obciążające przedsiębiorstwo; Inne koszty związane z niewłaściwymi warunkami pracy;
Koszty i korzyści działań prewencyjnych. Pojęcie kultury organizacyjnej i kultury bezpieczeństwa; Ustalanie celów bezpieczeństwa i higieny pracy;
Komunikowanie się, szkolenie, motywowanie, monitorowanie.
- Metody oceny:
- Prezentacje multimedialne, studium przypadku, dyskusja
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Occupational health and safety management systems – Requirements OHSAS 18001:2007 Standard
2. OSH management system: a tool for continual improvement; International Labour Organization 2011
3. ISO 45001 - Occupational health and safety
4. Risk Assessment Methodology; The University of Melbourne, 2018
5. Methods used for health risk assessment., World Health Organization,
6. Risk Assessment Forum White Paper: Probabilistic Risk Assessment Methods and Case Studies; www.epa.gov/raf 2014
7. A Strategy for the Prevention of Workplace Accidents, Injuries and Illnesses, Published in 2004 by the Health and Safety Authority,
- Witryna www przedmiotu:
- www.wt.pw.edu.pl
- Uwagi:
- O ile nie powoduje to zmian w zakresie powiązań danego przedmiotu z kierunkowymi efektami uczenia się w treściach kształcenia mogą być wprowadzane na bieżąco zmiany związane z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych.
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Student ma podstawową wiedzę z zakresu uwarunkowań prawnych, ekonomicznych i społecznych dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WK
- Charakterystyka W02
- Ma wiedzę podstawową w zakresie wymagań dotyczących budowy i funkcjonowania systemów
zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WK
- Charakterystyka W03
- Ma szczegółową wiedzę związaną z szacowaniem i wartościowaniem ryzyka
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG
- Charakterystyka W04
- Ma wiedzę z zakresu badań wypadków przy pracy i ich dokumentowania
Weryfikacja: Pisemny test (co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł dotyczące
bezpieczeństwa i higieny pracy; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich
interpretacji, a także oceniać ryzyko na stanowisku pracy
Weryfikacja: Indywidualna prezentacja i raport
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW
- Charakterystyka U02
- Potrafi ocenić przydatność stosowanych metod oceny ryzyka na stanowisku pracy
Weryfikacja: Indywidualna prezentacja i raport
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_U19
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, III.P7S_UW.4.o
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i człowieka, i ważność związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Weryfikacja: Indywidualna prezentacja i raport
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Tr2A_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO