- Nazwa przedmiotu:
- Technologie w gospodarce cyfrowej
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Wachnik Bartosz
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie ekosystemem przedsiębiorczości
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS:
15h wykład + 15h studia literaturowe + 15h przygotowaniu się do warsztatów na wykładach + 10h przygotowanie do zaliczenia = 55h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,5 ECTS:
15h wykład = 15h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,5 ECTS:
15h studia literaturowe + 15h przygotowaniu się do warsztatów na wykładach + 10h przygotowanie do zaliczenia = 40h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowa wiedza w zakresie systemów informatycznych wspomagających zarządzanie
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład)
- Cel przedmiotu:
- Cele ogólne przedmiotu:
1. Wiedzy dotyczącej cech i charakteru gospodarki cyfrowej,
2. Podstawowej wiedzy w zakresie systemów informatycznych wspomagających zarządzanie (ERP, CRM, BI, DMS), e-biznesu oraz technologii wykorzystywanych w obecnie w ramach czwartej rewolucji przemysłowej tj. internet rzeczy, przetwarzanie w chmurze, wykorzystanie sztucznej inteligencji.
3. Wiedzy dotyczącej implikacji rozwoju gospodarki cyfrowej w szczególności czwartej rewolucji przemysłowej na funkcjonowania gospodarek w skali makro oraz mikro.
Cele szczegółowe przedmiotu:
1. Nabycie wiedzy odnośnie uwarunkowań ekonomicznych, które zachodzą na skutek cyfryzacji gospodarki m.in. zjawisko paradoksu produktywności versus dowód na zanegowanie zjawiska paradoksu produktywności
2. nabycie podstawowej wiedzy w zakresie usprawnienia prac poprzez wykorzystanie systemów informatycznych wspomagających zarządzanie
3. nabycie wiedzy na temat e-biznesu
4. nabycie wiedzy odnośnie wirtualizacji działalności gospodarczej i cyfryzacji procesów biznesowych
5. nabycie wiedzy w zakresie praktycznego wykorzystania technologii Internetu rzeczy na podstawie studium przypadku
6. nabycie wiedzy w zakresie praktycznego wykorzystania przetwarzania w chmurze na podstawie studium przypadku
7. nabycie wiedzy w zakresie praktycznego wykorzystania sztucznej inteligencji na podstawie studium przypadku
8. nabycie umiejętności krytycznego myślenia pozwalającego określić szanse i zagrożenia gospodarki cyfrowej w ujęciu mikro oraz makro ekonomicznym
9. nabycie wiedzy dotyczącej wpływu gospodarki cyfrowej na rozwój życia zawodowego każdego z nas.
- Treści kształcenia:
- Wykład
1. Cyfryzacja procesów biznesowych
2. Systemy informatyczne wspierające zarządzanie
3. E-biznes
4. Filary gospodarki 4.0: Internet rzeczy, przetwarzanie w chmurze, sztuczna inteligencja
5. Krytyczna analiza wykorzystania technologii w cyfrowej gospodarce
- Metody oceny:
- Wykład
1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie raportów ćwiczeń składanych przez studentów (praca w grupach 4-6-osbowych); elementy raportów są omawiane ze studentami
2. Ocena sumatywna : ocena końcowa jest średnią z następujących składowych:
• Średnia ocen z 3 ćwiczeń x 0,4 (waga istotności)
• Ocena końcowa z kolokwium zaliczającego x 0,6 (waga istotności)
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Wachnik B., 2016 Wdrażanie systemów informatycznych wspomagających zarządzanie, (wybrane rozdziały) Warszawa: PWE
2. Rifkin J., 2016 Społeczeństwo zerowych kosztów krańcowych Warszawa: Studio Emka
3. Arak P., Bobiński A., 2016 Czas na przyspieszenie. Cyfryzacja dla Polski, Polityka Insight, Warszawa: Polityka Insight http://zasoby.politykainsight.pl/politykainsight.pl/public/
Czas-na-przyspieszenie--Cyfryzacja-gospodarki-Polski.pdf.
4. Choroś P., Wykorzystanie analityki biznesowej w Internecie rzeczy w: Kolenda P. (red.), Internet rzeczy w Polsce, Raport, iaB Polska, http://iab.org.pl/wp-content/uplo-ads/2015/09/Raport-Internet-Rzeczy-w-Polsce.pdf .
5. The digital transformation of industry, Roland Berger, BDI, 2015, https://www.rolandbger.com/media/pdf/Roland_Berger_digital_transformation_of_industry_20150315.pdf.
Uzupełniająca:
1. Rifkin J., 2012 Trzecia rewolucja przemysłowa Katowice: Wydawnictwo Sonia Draga
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt Z2_W09
- główne trendy rozwojowe w zakresie nauk o zarządzaniu
Weryfikacja: Uczestnictwo w zajęciach, wykonanie zadań etapowych
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt Z2_W10
- główne trendy rozwojowe w zakresie innowacyjności i przedsiębiorczości
Weryfikacja: Uczestnictwo w zajęciach, wykonanie zadań etapowych
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Z2_U01
- identyfikować, interpretować i wyjaśniać złożone zjawiska i procesy społeczne oraz relacje między nimi z wykorzystaniem wiedzy z zakresu zarządzania
Weryfikacja: Uczestnictwo w zajęciach, wykonanie zadań etapowych
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt Z2_U07
- analizować, prognozować i modelować złożone procesy społeczne z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi z zakresu zarządzania, w tym narzędzi IT
Weryfikacja: Uczestnictwo w zajęciach, wykonanie zadań etapowych
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Z2_K05
- myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Uczestnictwo w zajęciach, wykonanie zadań etapowych
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt Z2_K02
- uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie
Weryfikacja: Uczestnictwo w zajęciach, wykonanie zadań etapowych
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: