Nazwa przedmiotu:
Metalurgia proszków/ Powder Metallurgy
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Waldemar Kaszuwara, prof. PW; dr hab. inż. Dariusz Oleszak, prof. PW
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Materiałowa
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
MP
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykład - 30 godz., obecność na ćwiczeniach laboratoryjnych -15 godz., przygotowanie do kolokwium - 15 godz., przygotowanie do laboratorium - 5 godz., wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych - 10 godz.; Razem: 75 godz. = 3 punkty ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2 punkty ECTS (wykład 30 godz., laboratorium - 15 godz.)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1 punkt ECTS (obecność na ćwiczeniach laboratoryjnych - 15 godz., przygotowanie do laboratorium - 5 godz., wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych - 10 godz.)
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawy nauki o materiałach, Materiały metaliczne obróbka cieplna
Limit liczby studentów:
wykłady - bez limitu, laboratoria 8-12
Cel przedmiotu:
Przekazanie studentom podstawowej wiedzy z podstaw metalurgii proszków i zapoznanie z technologiami wytwarzania spieków. Praktyczne zapoznanie studentów z doświadczalnymi metodami badań właściwości proszków oraz wytwarzania spieków.
Treści kształcenia:
Wytwarzanie proszków metali, badanie właściwości proszków (gęstość, skład chemiczny, morfologia cząstek, rozkład wielkości cząstek), właściwości technologiczne proszków (gęstość teoretyczna, gęstość nasypowa, sypkość, zagęszczalność, formowalność), metody zagęszczania proszków – formowanie i prasowanie, urządzenia do zagęszczania proszków, procesy spiekania, urządzenia do spiekania proszków, wybrane zastosowania metalurgii proszków: wytwarzanie kompozytów, materiałów stykowych, materiałów ciernych, łożysk spiekanych, spiekanych materiałów porowatych, spiekanych materiałów magnetycznie twardych, stali, materiałów narzędziowych, technologia metali wysokotopliwych, wytwarzanie materiałów gradientowych. Nowoczesne metody formowania proszków np. formowanie wtryskowe, spiekanie laserowe, spiekanie iskrowo-plazmowe (SPS), spiekanie mikrofalowe. Przeróbka plastyczna spieków. Wytwarzanie proszku metodą elektrolityczną, obserwacje mikroskopowe morfologii cząstek proszków, analiza sitowa i laserowa, prasowanie proszków i ich spiekanie, badanie właściwości wyprasek i spieków.
Metody oceny:
Kolokwium zaliczeniowe, sprawozdania
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Materiały wykładowe. 2. J. Nowacki, Spiekane metale i kompozyty z osnową metaliczną, WN-T, Warszawa 2005. 3. W. Kaszuwara, Magnesy Nd-Fe-B. 30 lat doskonalenia materiału, OW PW, Warszawa 2015. 4. S. Szczepanik, Przeróbka plastyczna materiałów spiekanych z proszków i kompozytów, Uczelniane Wydawnictwo Naukowo-Dydaktyczne, Kraków 2003 5. A. Bukat, W. Rutkowski, Teoretyczne podstawy procesów spiekania, Wyd, Śląsk, 1974. 6. W. Rutkowski, Projektowanie właściwości wyrobów spiekanych z proszków i włókien, PWN,1977. 7. W. Missol, Spiekane części maszyn, Wyd. Śląsk, 1978.
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka MP_W1
Posiada wiedzę dotyczącą metod wytwarzania proszków metali i stopów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
Charakterystyka MP_W2
Zna metody badania właściwości fizycznych i technologicznych proszków metali i stopów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_W06, IM1_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
Charakterystyka MP_W3
Zna metody i urządzenia do zagęszczania i spiekania proszków
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_W06, IM1_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
Charakterystyka MP_W4
Posiada wiedzę na temat zastosowań metalurgii proszków do wytwarzania wybranych materiałów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_W13, IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P6S_WG.o, I.P6S_WG

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka MP_U1
Umie dobrać metodę wytwarzania proszku określonego metalu
Weryfikacja: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_U14, IM1_U15, IM1_U16
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, III.P6S_UW.2.o, III.P6S_UW.4.o, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.3.o
Charakterystyka MP_U2
Potrafi dobrać metodę badania właściwości fizycznych i technologicznych proszków, wykonać takie badania oraz przeprowadzić analizę uzyskanych wyników
Weryfikacja: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_U08, IM1_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.2.o, III.P6S_UW.4.o
Charakterystyka MP_U3
Umie dobrać metodę i parametry procesu zagęszczania i spiekania proszków metali oraz scharakteryzować wytworzone materiały
Weryfikacja: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_U15, IM1_U16
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.3.o, III.P6S_UW.4.o, III.P6S_UW.2.o
Charakterystyka MP_U4
W trakcie wykonywania doświadczeń w laboratorium stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
Weryfikacja: Obserwacja i ocena umiejętności studenta w trakcie zajęć.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW
Charakterystyka MP_U5
Posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych. Na podstawie wiedzy uzyskanej w trakcie zajęć, a także przeprowadzonej analizy literatury fachowej student rozwija poprzez pracę własną swoje umiejętności i wiedzę z zakresu zagadnień z metalurgii proszków. Na podstawie posiadanej wiedzy i analizy fachowej literatury umie opracować i prawidłowo zinterpretować otrzymane wyniki, wyciągnąć wnioski z przeprowadzonych badań. Przy opracowaniu projektów korzysta z technik informacyjno-komunikacyjnych.
Weryfikacja: Ocena sprawozdania z ćwiczenia laboratoryjnego, kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_U01, IM1_U05, IM1_U07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UW, I.P6S_UU, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.2.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka MP_KS1
Razem z innymi uczestnikami zespołu aktywnie współpracuje nad przeprowadzeniem doświadczenia oraz opracowaniem wyników. Posiada także zdolność samodzielnej pracy zarówno podczas wykonywania doświadczeń jak i opracowania wyników. W trakcie prac zespołu dzieli się sposób konstruktywny posiadaną wiedzą i umiejętnościami z innymi uczestnikami. Umie odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.
Weryfikacja: Obserwacja studentów na ćwiczeniach laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: IM1_K03, IM1_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KO, I.P6S_KK