Nazwa przedmiotu:
Laboratorium badania form kosmetycznych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Tomasz Kobiela, dr Małgorzata Milner-Krawczyk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a) obecność na zajęciach laboratoryjnych– 30h 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 30h 3. przygotowanie sprawozdania – 20h Razem nakład pracy studenta: 30h + 30h + 20h = 80h, co odpowiada 3 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach – 30h co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Planowane zajęcia mają charakter praktyczny w części laboratoryjnej (1 punkt ECTS).
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę na temat zasad projektowania receptur kosmetycznych • znać właściwości, zastosowanie i działanie surowców kosmetycznych • umieć zaprojektować i przygotować na skalę laboratoryjną podstawowe formy kosmetyczne • umieć zbadać i ocenić ich jakość, trwałość i działanie
Treści kształcenia:
Samodzielne wykonanie przykładowych form kosmetycznych jak: roztwór zawierający substancje czynne, roztwór o zmodyfikowanych właściwościach reologicznych, emulsje o/w i w/o, zbadanie ich trwałości metodami przyspieszonego starzenia, określenie skuteczności nawilżania naskórka. Ilościowa ocena właściwości drażniących substancji kosmetycznych. Zastosowanie mikroskopu sił atomowych w badaniach surowców kosmetycznych. Testy obciążeniowe - zapoznanie się z metodyką badań dotyczących określenia skuteczności działania konserwantów chemicznych w emulsjach woda woleju (W/O) oraz olej w wodzie (O/W).
Metody oceny:
Test, rozmowa w czasie zajęć, sprawozdanie
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Zna budowę chemiczną i właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne najważniejszych surowców występujących w kosmetykach
Weryfikacja: Test i rozmowa w czasie zajęć, sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01, K_W02, K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Zna podstawowe formy kosmetyczne ich właściwości i zastosowanie
Weryfikacja: Test i rozmowa w czasie zajęć, sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W04, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W03
Zna przykłady metody stosowane w badaniach właściwości surowców kosmetycznych i gotowych form kosmetycznych
Weryfikacja: Test i rozmowa w czasie zajęć, sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01, K_W04, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Umie wykonać zadaną formę kosmetyczną na podstawie danych literaturowych
Weryfikacja: Ocena pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02, K_U03 , K_U09, K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Umie zaprojektować własną formulację o zadanych właściwościach
Weryfikacja: Ocena pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U03 , K_U05, K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U03
Umie zbadać trwałość i właściwości formulacji kosmetycznej oraz ocenić właściwości wybranych surowców kosmetycznych na podstawie badań in vitro
Weryfikacja: Ocena pracy laboratoryjnej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U09, K_U10, K_U11, K_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi zaproponować rozwiązanie problemu na podstawie źródeł literaturowych oraz prób laboratoryjnych mając jednocześnie świadomość obowiązujących przepisów dotyczących własności intelektualnej i konieczności ich przestrzegania
Weryfikacja: Rozmowa w czasie zajęć sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: