- Nazwa przedmiotu:
- Teoria Chłodnictwa
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Adam Ruciński
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Energetyka
- Grupa przedmiotów:
- Specjalnościowe
- Kod przedmiotu:
- ML.NS711
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1) Liczba godzin kontaktowych: 30, w tym:
a) udział w wykładach - 15 godz.,
b) udział w ćwiczeniach - 15 godz.
2) Praca własna studenta - 30 godz., w tym:
a) przygotowywanie się do ćwiczeń, samodzielne rozwiązywanie zadań - 10 godz.,
b) przygotowywanie się do 2 kolokwiów - 10 godz.,
c) przygotowanie się do egzaminu - 10 godz.
Razem - 60 godz.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1 punkt ECTS - liczba godzin kontaktowych: 30, w tym:
a) udział w wykładach - 15 godz.,
b) udział w ćwiczeniach - 15 godz.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiadomości z zakresu nauk podstawowych: matematyka, fizyka, wymiana ciepła, podstawy konstrukcji maszyn, podstawy automatyki i sterowania, podstawy elektrotechniki, materiałoznawstwo, mechanika płynów. Prerekwizyt: "Wymiana ciepła I".
- Limit liczby studentów:
- bd
- Cel przedmiotu:
- Przekazanie wiedzy o podstawowych zjawiskach fizycznych, wykorzystywanych modelach matematycznych, zależnościach i zagadnieniach teoretycznych, które występują w technologii chłodniczej; ich opis fizyczny i matematyczny wraz z odniesieniem do zastosowań teorii w praktyce, czyli realizacji technicznej poznawanych prawideł działania i użytkowania urządzeń chłodniczych w ich podstawowej postaci.
- Treści kształcenia:
- Wykład i ćwiczenia:
1. Wstęp – zagadnienia ogólne, historia chłodnictwa.
2. Obiegi jednostopniowe porównawcze – począwszy od obiegu Carnot’a do najnowszych modyfikacji obiegu jednostopniowego (bilansowanie, obliczenia, porównanie efektywności i energochłonności).
3. Układy dwustopniowe – liczne rozwiązania, bilansowanie, obliczenia, porównanie.
4. Obiegi kaskadowe – w tym teoria obiegów z dwutlenkiem węgla.
5. Obieg chłodniczy absorpcyjny – proste bilanse dla układów jednostopniowych. Informacja o układach dwu- i trzystopniowych.
6. Chłodzenie termoelektryczne – bilanse, zagadnienia materiałowe, efektywność, dobór.
7. Teoria chłodzenia i zamrażania żywności – zjawiska, uwarunkowania, modele obliczeniowe, krzywa zamrażania.
8. Parowanie i skraplanie czynników jedno- i wieloskładnikowych w rurach poziomych i pionowych – obliczanie współczynników wnikania, straty ciśnienia przy przepływie przez rurę płynu dwufazowego.
- Metody oceny:
- Metody oceny: dwa pozytywnie zaliczone kolokwia, na zakończenie semestru egzamin. Praca własna: ćwiczenia tablicowe w trakcie zajęć, zadania do samodzielnego rozwiązania, studiowanie źródeł własnych w zakresie chłodnictwa.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Zalecana literatura:
1. Bohdal T. Charun H. Czapp M.: Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe. Podstawy teoretyczne i obliczenia. WNT.
2. Bohdal T. Charun H. Czapp M. Dutkowski K.: Wrzenie perspektywicznych czynników w parownikach chłodniczych. Politechnika Koszalińska.
3. Gutkowski K. M.: Chłodnictwo i klimatyzacja. WNT.
4. Grzebielec A.,Pluta Z., Ruciński A., Rusowicz A.: Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła. OW P.W., Warszawa 2009.
5. Rubik M.: Chłodnictwo. PWN.
6. Filin A.: Termoelektryczne urządzenia chłodnicze. IPPU Masta.
7. Czapp M., Charun H.: Bilans cieplny pomieszczeń chłodni. Zasady opracowania. Politechnika Koszalińska, Koszalin 1997.
8. Gruda Z., Postolski J.: Zamrażanie żywności”. WNT, Warszawa 1999.
Dodatkowa literatura:
- czasopisma branżowe: „Chłodnictwo”, „Chłodnictwo i klimatyzacja”, International Journal of Refrigeration,
- zasoby internetowe,
- materiały dostarczone przez wykładowcę.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt ML.NS711-W1
- Ma podstawową wiedzę na temat teorii jednostopniowych sprężarkowych obiegów chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W02, E1_W05, E1_W06, E1_W10, E1_W11, E1_W20, E1_W24
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W01, T1A_W02, T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W02, T1A_W03, T1A_W03, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W04, T1A_W05
- Efekt ML.NS711-W2
- Zna podstawowe pojęcia w zakresie szeroko pojętego chłodnictwa dotyczące czynników chłodniczych i innych nośników energii.
Weryfikacja: Kolokwium.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W05, E1_W13, E1_W24
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W05
- Efekt ML.NS711-W3
- Zna opis fizyczny i matematyczny podstawowych jednostopniowych obiegów chłodniczych wraz z odniesieniem do zastosowań teorii w praktyce.
Weryfikacja: Kolokwium.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W05, E1_W11, E1_W13
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07
- Efekt ML.NS711-W4
- Ma wiedzę na temat różnych sposobów technicznej realizacji dwustopniowych urządzeń chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W11, E1_W13
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07
- Efekt ML.NS711-W5
- Ma elementarną wiedzę dotyczącą obiegów kaskadowych chłodniczych i obiegów nadkrytycznych pracujących z czynnikiem chłodniczym dwutlenkiem węgla.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W11, E1_W13
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07
- Efekt ML.NS711-W6
- Ma podstawową wiedzę dotyczącą podstaw teoretycznych zamrażania żywności i podstawowych założeń technologicznych różnych metod zamrażania.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W13, E1_W24
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W03, T1A_W07, T1A_W05
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt ML.NS711-U1
- Potrafi obliczyć podstawowy obieg chłodniczy jednostopniowy sprężarkowy i porównać liczne jego warianty.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U01, E1_U07
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U01, T1A_U06
- Efekt ML.NS711-U2
- Umie korzystać z tablic i wykresów parametrów termodynamicznych charakterystycznych dla chłodnictwa wraz z komercyjnym oprogramowaniem typu freeware.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U05, E1_U12
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U05, T1A_U09
- Efekt ML.NS711-U3
- Potrafi dokonać obliczeń współczynników wnikania ciepła wykorzystywanych na kolejnych przedmiotach w obliczeniach rzeczywistych urządzeń służących do zamrażania żywności.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U21, E1_U22, E1_U23
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U14, T1A_U09, T1A_U14, T1A_U09, T1A_U14