Nazwa przedmiotu:
Ergonomia w przemyśle
Koordynator przedmiotu:
dr Kolwas Szymon
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS: 15h odbycie ćwiczeń + 15h przygotowanie raportów z ćwiczeń + 5h udział w konsultacjach + 10h analiza literatury + 5h przygotowanie do laboratorium= 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,7 ECTS: 15h odbycie ćwiczeń + 5h udział w konsultacjach =20h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,3 ECTS: 15h odbycie ćwiczeń + 15h przygotowanie raportów z ćwiczeń + 10h analiza literatury+ 5h przygotowanie do laboratorium =45h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (laboratorium)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę zawartą w ergonomii przemysłowej, - potrafił stosować zasady ergonomii przemysłowej przy projektowaniu obiektów technicznych, - rozumiał potrzebę uczenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
Laboratorium: Opanowanie umiejętności ergonomicznego spojrzenia na warunki pracy z punktu widzenia: psychofizycznych aspektów warunków pracy, takich jak, wysiłek fizyczny, obciążenie statyczne, monotypowość ruchów, obciążenie psychiczne, monotonia pracy, wpływ presji fizycznej i psychicznej na wydajność pracy oraz materialnego środowiska pracy.
Metody oceny:
Laboratorium: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykonania prac, redakcja raportu projektowego oraz wynik rozmowy zaliczeniowej członków zespołu z prowadzącym; ocena z laboratorium w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Górska E., 2015. Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. 2. Górska E., Lewandowski J., 2016. Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. Uzupełniająca: 1. Górska E., 2007. Projektowanie stanowisk pracy dla osób niepełnosprawnych. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. 2. Górska E., 2016. Metody oceny ryzyka zawodowego Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. 3. Sikorski M., 2010. Interakcja człowiek-komputer. Warszawa: Wyd. PJWSTK. 4. Berlin C., Adams C., 2017. Production Ergonomics: De-signing Work Systems to Support Optimal Human Perfor-mance. London: Ubiquity Press.
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W06
Absolwent zna teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i z laboratoriów i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W13
Absolwent zna cechy człowieka jako twórcy i uczestnika kultury organizacyjnej
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i z laboratoriów i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U12
Absolwent potrafi planować i przeprowadzać ekspery-menty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i z laboratoriów i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U19
Absolwent potrafi planować i organizować pracę – indywidualną oraz w zespole
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i z laboratoriów i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i z laboratoriów i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: