- Nazwa przedmiotu:
- Biotechnologia II
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab inż. Maciej Pilarek
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- 	Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1.	godziny kontaktowe 45h, w tym:
a)	obecność na wykładach – 30h,
b)	konsultacje dotyczące rozwiązywania problemów projektowych – 15h,
2.	samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 40h,
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1.	wykład – 30h,
2.	projekt – 15h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1.	projekt – 15h,
2.	samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 30h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- Inżynieria bioprocesowa
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
•	mieć ogólną wiedzę teoretyczną dotyczącą technologii biochemicznych (wytwarzania produktów z wykorzystaniem enzymów, mikroorganizmów, komórek roślinnych, komórek zwierzęcych),
•	posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą oczyszczania bioproduktów,
•	posiadać umiejętność bilansowania instalacji biotechnologicznych (bilans masowy).
- Treści kształcenia:
- Otrzymywanie biomasy mikroorganizmów. Wykorzystanie biomasy mikroorganizmów. Fermentacja etanolowa. Produkcja kwasów organicznych. Kwas mlekowy. Produkcja octu. Produkcja kwasu cytrynowego. Inne kwasy organiczne otrzymywane biotechno-logicznie. Biotechnologie przemysłu mleczarskiego. Kiszenie pasz i warzyw. Orientalne produkty fermentacyjne. Produkcja polisacharydów. Charakterystyka polisacharydów, źródła, zastoso-wania. Mikrobiologiczne otrzymywanie polisacharydów. Zagadnienia techniczne prowadzenia hodowli w płynach wysokolepkich. Produkcja aminokwasów. Znaczenie i zastosowanie aminokwasów. Produkcja preparatów enzymatycznych. Przegląd preparatów enzymatycznych i ich zastosowań. Technologie produkcji amylaz, proteaz, pektynaz, celulaz. Produkcja antybiotyków. Charakterystyka antybiotyków. Produkcja witamin. Witamina B12, witamina C. Biotransformacje. Ogólne techniki biotransformacji. Zastosowania biotransformacji w biotechnologiach farmaceutycznych – produkcja sterydów. Surowice i szczepionki. Działanie surowic i szczepionek. Metody produkcji. Preparaty krwiopochodne. Hodowle komórek roślinnych i zwierzęcych. Produkcja przeciwciał monoklonalnych. Zastosowania przeciwciał monoklonalnych. Hodowle komórek roślinnych – techniki, specyfika, zastosowania. Hydrobiometalurgia. Charakterystyka organizmów chemolitoroficznych. Mechanizmy biologicznego ługowania metali. Techniki przemysłowe, zastosowania. Oczyszczanie ścieków. Charakterystyka ścieków. Tlenowe metody utylizacji ścieków. Biologiczne metody usuwania związków azotu i fosforu. Metody beztlenowe – biogaz. Utylizacja odpadów stałych.
- Metody oceny:
- egzamin (wykład), zaliczenie (projekt)
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1.	K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003.
- Witryna www przedmiotu:
- pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W01
- Posiada podstawową wiedzę z inżynierii bioprocesowej, aparatury procesowej w tym bioreaktorów
 Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W10
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada ogólną orientację w aktualnych kierunkach rozwoju biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego
 Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W08
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U01
- Potrafi sformułować specyfikację prostych procesów biotechnologicznych w odniesieniu do surowców, operacji jednostkowych i aparatury
 Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U22
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi dokonać analizy sposobu funkcjonowania i ocenić  istniejące rozwiązania technologiczne, aparaturowe i procesowe w zakresie biotechnologii
 Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U21
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K01
- Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
 Weryfikacja: wykonanie i zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K05
 Powiązane charakterystyki obszarowe: