- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem
- Koordynator przedmiotu:
- mgr inż. Iwona Głażewska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2017/2018
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 37h: 10h (wykład) + 15h(ćwiczenia) + 5h (przygotowanie do ćwiczeń) + 2h (udział w konsultacjach) + 5h (przygotowanie do kolokwium)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1 ECTS: 10h (wykład) + 15h(ćwiczenia) +2h (udział w konsultacjach) =27h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1 ECTS: 15h(ćwiczenia) + 5h (przygotowanie do ćwiczeń) + 5h (przygotowanie do kolokwium) + 2h (udział w konsultacjach) = 27h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiedza podstawowa z zakresu przedsiębiorczości i zarządzania przedsiębiorstwem.
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał pogłębioną wiedzę z zakresu podstawowych procesów zarządzania, nowych koncepcji, rozwiązań , pomysłów, modeli biznesowych, które umożliwiają osiąganie sukcesu rynkowego małym i średnim przedsiębiorstwom,
- potrafił zdobywać wiedzę korzystając z różnych źródeł z zakresu nowych narzędzi i metod zarządzania, które pozwolą małym i średnim przedsiębiorstwom integrować i zaspakajać ekonomiczne, społeczne środowiskowe i etyczne oczekiwania konsumentów we współpracy z interesariuszami, analizować, dokonywać interpretacji oraz wyciągać wnioski i formułować opinie, a także definiować i projektować nowe rozwiązania w zakresie zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem oraz potrafił ocenić przydatność wykorzystywanych narzędzi i metod zarządzania służących do rozwiązania prostych zadań menadżerskich oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia.
- potrafił aktualizować wiedzę dotyczącą zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem, efektywnie pracować w zespole oraz potrafił wykazać się skutecznością w realizacji projektów w zakresie zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem.
- Treści kształcenia:
- Wykład: 1.Specyfika funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw. Istota i struktura otoczenia. Rola małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce w Polsce i na świecie. 2. Zarządzanie strategiczne w małych i średnich przedsiębiorstwach. Rentowność i specyfika przedsięwzięć. Finansowanie małych i średnich przedsiębiorstw. Działania marketingowe w małym i średnim przedsiębiorstwie. Zarządzanie zasobami ludzkimi w małym i średnim przedsiębiorstwie. Zarządzanie jako-ścią. 3. Zarządzanie operacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach, modele biznesowe. 4. Konkurencyjność i innowacyjność ma-łych i średnich przedsiębiorstw. Zarządzanie wiedzą i kapitałem intelektualnym. 5. Zarządzanie technologiami informacyjno-komunikacyjnymi w małych i średnich przedsiębiorstwach. Zarządza-nie ryzykiem firmach sektora MSP.
Ćwiczenia: 1.Analiza strategiczna dla przedsiębiorstwa z sektora MŚP.2. Budowa modelu biznesowego dla przedsiębiorstwa z sektora MŚP. 3.Modelowanie i prognozowanie wybranych procesów w przedsiębiorstwie z sektora MŚP. 4.Zastosowanie wybranych metod zarządzania jakością i zarządzania ryzykiem w MŚP.
- Metody oceny:
- A. Wykład:
1. Ocena formatywna: ocena poprawności wnioskowania dotyczącego zadawanych w trakcie wykładu pytań problemowych, częściowo interaktywna forma prowadzenia wykładu.
2. Ocena sumatywna: przeprowadzenie jednego kolokwium końcowego, zawierającego ta-kie elementy jak: pytania testowe, pytania otwarte; ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
B. Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: ocena poprawności ćwiczeń wykonanych przez studentów podczas kolejnych zajęć w ramach pracy grupowej;
2. Ocena sumatywna : ocena wykonywanych ćwiczeń w ska-li punktowej, ocena z ćwiczeń w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3; przeprowadzenie jednego kolokwium, zawierającego opracowanie zadania projektowego; ocena z kolokwium w za-kresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3
C. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli zarówno ocena z kolokwium końcowego, zadania projektowego jak i z ćwiczeń >=3; ocena z przedmiotu obliczana jest zgodnie z formułą: 0,4 * ocena z ćwiczeń + 0,3* ocena z projektu + 0,3* ocena z kolokwium końcowego
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1.Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, wyd. II, red. Krzysztof Safin Wydawnictwo Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław 2012
2. Zarządzanie małymi i średnimi przedsiębiorstwami w warunkach zrównoważonego rozwoju, red. Anna Skowronek-Mielczarek, Wydaw-nictwo Difin Warszawa 2016
3. Szot-Gabryś Teresa, Modele biznesowe w działalności MMSP. Otwarcie i rozwój przedsiębiorstwa – studia przypadków. Wydawnictwo Difin Warszawa 2016
4. Wyzwania rozwojowe małych i średnich przedsiębiorstw, red. Agnieszka Zakrzewska-Bielawska, Wydawnictwo Difin 2013
Uzupełniająca:
1. Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, red. Jan Targalski, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2014;
2.Współczesne problemy zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem, red. Roksana Seroka-Stolka, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2013
- Witryna www przedmiotu:
- www.electurer.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się