- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie wiedzą produkcyjną
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Olga Sobolewska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2017/2018
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1 ECTS: 15h (ćwiczenia) +2 h (konsultacje indywidualne)+ 10 h (przy-gotowanie do zajęć – literatura obowiązkowa) + 10h (praca własna) +3h (przygotowanie prezentacji studium przypadku oraz dyskusji) = 40h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,5 ECTS: 15h (ćwiczenia) +2 h (konsultacje indywidualne) = 17h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1 ECTS: 15h (ćwiczenia) +2 h (konsultacje indywidualne)+ 10h (praca własna) +3h (przygotowanie prezentacji studium przypadku oraz dyskusji) = 30h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Ukończenie studiów I stopnia na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji albo innych kierunków i specjalności o zbliżonym zakresie programowym, których programy studiów zawierały co najmniej 60% przedmiotów stanowiących minimum programowe studiów stopnia pierwszego kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji - po akceptacji przez kandydata propozycji uzupełnienia programu o dodatkowe przedmioty w wymiarze nie większym niż 30 punktów ECTS.
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z pojęciem procesów zarządzania wiedzą produkcyjną we współczesnych organizacjach.
W szczególności studenci powinni:
• Posiadać gruntowną wiedzę o znaczeniu wiedzy produkcyjnej, jako wiedzy o produktach, systemach i procesach produkcyjnych oraz sposobach wytwarzania.
• Posiadać gruntowną wiedzę o metodach i sposobach tworzenia, przetwarzania, przechowywania, wykorzystywania i upowszechniania wiedzy produkcyjnej.
• Posiadać gruntowną wiedzę o znaczeniu wiedzy produkcyjnej jawnej i ukrytej.
• Potrafić formułować, analizować i rozwiązywać problemy decyzyjne z zakresu procesów zarządzania wiedzą produkcyjną oraz narzędzi wspierających te procesy.
- Treści kształcenia:
- 1. Wiedza produkcyjna, rodzaje znaczenie, zarządzanie wiedzą produkcyjną, procesy zarządzania wiedzą – studium przypadku, dyskusja
2. Zarządzanie wiedzą w ramach podstawowych procesów przedsiębiorstwa
3. Systemy wspomagające zarządzanie wiedzą produkcyjną
4. Przedsiębiorstwo produkcyjne jako organizacja ucząca się - analiza studium przypadku, dyskusja
- Metody oceny:
- Ocena formatywna:
Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, przygoto-wanie i dyskusja studiów przypadku, debata.
Ocena sumatywna :
Ocena poprawności studiów przypadku wykonanych przez studentów podczas zajęć (praca grupowa); oceniana jest wartość merytoryczna projektów, redakcja raportu projektowego oraz prezentacja projektu. (75% oceny końcowej); ocena w zakresie 2-5.
Do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
[1] Gierszewska G., Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2011
Uzupełniająca:
[2] Kobyłko G. i Morawski (red), Przedsiębiorstwo zorientowane na wiedzę, Difin, 2006
[3] Probst G., Raub S i Romhardt K., Zarządzanie wiedzą w organizacji, Oficyna Ekonomiczna, 2002
- Witryna www przedmiotu:
- www.electurer.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się