Nazwa przedmiotu:
Współczesne koncepcje zarządzania produkcją
Koordynator przedmiotu:
prof. nzw. dr hab. inż. Anna Kosieradzka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
75h (3 ECTS): 15h (wykład) + 15h (ćwiczenia) + 15h (laboratorium) + 14h (opracowanie rozwiązania zadań) + 14h (przygotowanie do egzaminu) + 2 h (konsultacje)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,88 ECTS: 15h (wykład) + 15h (ćwiczenia) + 15h (laboratorium) + 2 h (konsultacje) = 47h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,84 ECTS: 15h (ćwiczenia) + 15h (laboratorium) + 14h (opracowanie rozwiązania zadań) + 2 h (konsultacje) = 46
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z zakresu organizacji produkcji, obejmująca następujące zagadnienia: proces produkcyjny, cykl produkcyjny, typy, for-my, odmiany organizacji produkcji, struktura produkcyjna, zapasy, zdolność i moc produkcyjna, metody planowania i sterowania produkcją.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia, laboratorium)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał uporządkowaną i pogłębioną wiedzę z zakresu współczesnych koncepcji zarządzania produkcją, - potrafił ocenić przydatność zasad, koncepcji i metod wykorzystywanych w projektowaniu i zarządzaniu systemami produkcyjnymi oraz wybrać właściwą metodę i zastosować ją, - uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Współczesne metody zarządzania produkcją – wprowadzenie, kai-zen i reinżynieria, podejście procesowe 2. JIT i Lean Management 3. TOC- zarządzanie ograniczeniami w produkcji, 4. TQM i Six Sigma; kompleksowe utrzymanie maszyn 5. Komputerowo zintegrowane zarządzanie (CIM) i elastyczne syste-my produkcyjne (FMS) 6. Struktury międzyorganizacyjne (sieci przedsiębiorstw), organizacje zorientowane projektowo. 7. Produkcja zwinna, masowa kastomizacja, produkcja 4.0. Ćwiczenia: 1. Wprowadzenie 2. Product-mix – optymalizacja planu produkcji 3. Rozmieszczenie stanowisk 4. Metody harmonogramowania produkcji 5. Sterowanie produkcją z wykorzystaniem kart kanban 6. Sterowanie międzykomórkowe z wykorzystaniem metody MIN-MAX 7. Projektowanie linii U-kształtnej 8. Równoważenie linii montażowej Laboratorium: 1. Gra LEAN, 2. Mapowanie strumienia wartości, 3. Symulator produkcyjny TOC.
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej; 2. Ocena sumatywna: wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna zadań domowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania oceny >=3. C. Laboratorium: 1. Ocena formatywna: na zajęciach podczas gier symulacyjnych są dyskutowane wyniki poszczególnych etapów gry, które wpływają na dalszy przebieg gry; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania oceny >=3. D. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu, ćwiczeń i laboratorium są >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/3 * ocena z laboratorium 1/3 * ocena z ćwiczeń + 1/3 * ocena z wykładu (egzaminu).
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014, 2. Kosieradzka A. (red.), Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia., OWPW, Warszawa, 2017, 3. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J., Zintegrowane systemy zarządza-nia, PWE, Warszawa, 2011, 4. Lewandowski J., Skołud B., Plinta D., Organizacja systemów pro-dukcyjnych, PWE, Warszawa, 2014, 5. Szatkowski K. (red.), Nowoczesne zarządzanie produkcją. PWN, Warszawa, 2014 6. Waters D., Zarządzanie operacyjne. PWN, Warszawa 2001, Uzupełniająca: 1. Brzeziński M. (red), Organizacja i sterowanie produkcją, Placet, Warszawa 2002. 2. Durlik I., Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Placet, Warszawa 2004. 3. Imai M., Kaizen, Wyd. MT Biznes, Warszawa 2007, 4. Goldratt E., Cox J., Cel. Doskonałość w produkcji, Wydawnictwo MINT-books, Warszawa 2007, 5. Womack J., Jones D., Lean Thinking – szczupłe myślenie, Prod-Press.com, Wrocław 2008.
Witryna www przedmiotu:
www.electurer.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się