Nazwa przedmiotu:
Praktyczne zastosowania chromatografii cieczowej i gazowej
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Katarzyna Pawlak
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest przedstawienie przykładów praktycznych zastosowań wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) i gazowej (GC) w analizie środowiskowej, kontroli jakości żywności, farmakologii, kryminologii i diagnostyce medycznej. W czasie wykładu omówione zostaną najbardziej popularne metody rozdzielania związków oznaczanych najczęściej za pomocą metod rekomendowanych przez Instytut Wdrożeń Norm i Standardów Europejskich.
Treści kształcenia:
Szczegółowo zostaną omówione: 1. Rozdzielanie upochodnianych kwasów tłuszczowych za pomocą GC ekstrahowanych z produktów mlecznych 2. Rozdzielanie feromonów i lotnych związków organicznych za pomocą GC wzbogacanych za pomocą metody mikroekstrakcji do fazy stałej 3. Rozdzielanie za pomocą GC i HPLC pestycydów ekstrahowanych z warzyw i owoców oraz związków metaloorganicznych ekstrahowanych z ryb i owoców morza 4. Rozdzielanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych za pomocą HLPC ekstrahowanych z dań z grilla i kawy 5. Rozdzielanie flawonoidów za pomocą HPLC ekstrahowanych z ziół i czerwonego wina 6. Rozdzielanie związków biologicznie aktywnych za pomocą HPLC ekstrahowanych z krwi ludzkiej i w wodzie kranowej 7. Rozdzielanie nieorganicznych anionów ekstrahowanych z warzyw i owoców 8. Rozdzielanie nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych w wodzie witamin ekstrahowanych z suplementów diety Studenci zapoznają się (poprzez wybrane aplikacje) z podstawami chromatografii gazowej, chromatografii w normalnym układzie faz, odwróconym układzie faz i chromatografii jonowymiennej.
Metody oceny:
Test zaliczeniowy z wykładów oraz wystąpienie seminaryjne
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Z. Witkiewicz, Podstawy chromatografii, WNT, Warszawa 2005. 2. W. Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008. 3. R. Michalski, Chromatografia jonowa. Podstawy i zastosowania, WNT, Warszawa 2005.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się