- Nazwa przedmiotu:
- Praktyczne zastosowania chromatografii cieczowej i gazowej
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Katarzyna Pawlak
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2017/2018
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- -
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest przedstawienie przykładów praktycznych zastosowań wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) i gazowej (GC) w analizie środowiskowej, kontroli jakości żywności, farmakologii, kryminologii i diagnostyce medycznej. W czasie wykładu omówione zostaną najbardziej popularne metody rozdzielania związków oznaczanych najczęściej za pomocą metod rekomendowanych przez Instytut Wdrożeń Norm i Standardów Europejskich.
- Treści kształcenia:
- Szczegółowo zostaną omówione:
1. Rozdzielanie upochodnianych kwasów tłuszczowych za pomocą GC ekstrahowanych z produktów mlecznych
2. Rozdzielanie feromonów i lotnych związków organicznych za pomocą GC wzbogacanych za pomocą metody mikroekstrakcji do fazy stałej
3. Rozdzielanie za pomocą GC i HPLC pestycydów ekstrahowanych z warzyw i owoców oraz związków metaloorganicznych ekstrahowanych z ryb i owoców morza
4. Rozdzielanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych za pomocą HLPC ekstrahowanych z dań z grilla i kawy
5. Rozdzielanie flawonoidów za pomocą HPLC ekstrahowanych z ziół i czerwonego wina
6. Rozdzielanie związków biologicznie aktywnych za pomocą HPLC ekstrahowanych z krwi ludzkiej i w wodzie kranowej
7. Rozdzielanie nieorganicznych anionów ekstrahowanych z warzyw i owoców
8. Rozdzielanie nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych w wodzie witamin ekstrahowanych z suplementów diety
Studenci zapoznają się (poprzez wybrane aplikacje) z podstawami chromatografii gazowej, chromatografii w normalnym układzie faz, odwróconym układzie faz i chromatografii jonowymiennej.
- Metody oceny:
- Test zaliczeniowy z wykładów oraz wystąpienie seminaryjne
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Z. Witkiewicz, Podstawy chromatografii, WNT, Warszawa 2005.
2. W. Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
3. R. Michalski, Chromatografia jonowa. Podstawy i zastosowania, WNT, Warszawa 2005.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się