Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Maciej Pilarek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Inzynieria Chemiczna i Procesowa
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
IC.MBI101
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim wynikające z planu studiów 60 2. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim w ramach konsultacji 4 3. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim w ramach zaliczeń i egzaminów 5 4. Przygotowanie do zajęć (studiowanie literatury, odrabianie prac domowych itp.) 10 5. Zbieranie informacji, opracowanie wyników 10 6. Przygotowanie sprawozdania, prezentacji, raportu, dyskusji 10 7. Nauka samodzielna – przygotowanie do zaliczenia/kolokwium/egzaminu 16 Sumaryczne obciążenie studenta pracą 115 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2,3 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt30h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
1. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze specyfiką realizacji procesów wytwarzania bioproduktów z wykorzystaniem hodowli komórek lub reakcji biochemicznych prowadzonych w skali przemysłowej. 2. Celem zajęć projektowych jest wykonanie pełnego projektu procesowego instalacji przemysłowej do realizacji technologii wytwarzania danego bioproduktu.
Treści kształcenia:
Wykład 1. Wykład organizacyjny. Metody przemysłowej dezintegracji komórek. 2. Produkcja biomasy mikroorganizmów. 3. Przemysłowa produkcja etanolu. 4. Biopaliwa. 5. Browarnictwo. 6. Winifikacja. Miodosytnictwo. Mocne napoje alkoholowe. 7. Biotechnologiczna produkcja kwasów organicznych. 8. Biotechnologie przemysłu spożywczego. 9. Biotechnologiczna produkcja polisacharydów i aminokwasów. 10. Produkcja preparatów enzymatycznych. 11. Biotechnologie farmaceutyczne cz. I: produkcja antybiotyków. 12. Biotechnologie farmaceutyczne cz. II: produkcja witamin, sterydów, hormonów, szczepionek i surowic. 13. Biotechnologie utylizacji ścieków. 14. Ekonomiczne aspekty technologii biochemicznych. Zasady technologiczne. Innowacje w bioinżynierii. 15. Sprawdzian zaliczający. Zajęcia projektowe 1. W ramach projektu studenci mają za zadanie zaprojektować instalację przemysłową wytwarzającą produkt w oparciu o wykorzystanie mikroorganizmów lub preparatów enzymatycznych.
Metody oceny:
Wykład: egzamin pisemny Ćwiczenia projektowe: ocena końcowa na podstawie projektu i dyskusji z grupą projektową
Egzamin:
tak
Literatura:
1. K. W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, wydanie 3 popr. i uzup., Warszawa 2003. 2. W. Bednarski, J. Fiedurek (red.), Podstawy biotechnologii przemysłowej, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2007. 3. S. Ledakowicz, Inżynieria biochemiczna, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2012. 4. C. Ratledge, B. Kristiansen (red.), Podstawy Biotechnologii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011. .
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W1
Ma rozszerzoną wiedzę przydatną do zrozumienia podstaw fizycznych i biochemicznych podstawowych operacji i procesów wchodzących w zakres bioinżynierii.
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_W04
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W02, T2A_W03
Efekt W2
Ma ugruntowaną wiedzę niezbędną do sporządzania bilansów masy i energii w technologiach biochemicznych wykorzystujących mikroorganizmy i enzymy.
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W03, T2A_W04, T2A_W07

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U1
Potrafi porozumieć się przy użyciu różnych technik w branżowym środowisku zawodowym różnych gałęzi przemysłu biotechnologicznego oraz w innych pokrewnych środowiskach związanych z inżynierią procesową.
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_U02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U02
Efekt U2
Potrafi wykonać pełen projekt bioprocesowy instalacji przemysłowej do realizacji technologii biochemicznej.
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_U06
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U09, T2A_U12

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt KS1
Potrafi przekazać informacje o osiągnięciach inżynierii bioprocesowej i różnych branżowych aspektach zawodu inżyniera w sposób powszechnie zrozumiały
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_K05
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K07
Efekt KS2
Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia swoich kompetencji zawodowych i osobistych w szeroko rozumianym zakresie inżynierii bioprocesowej.
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K01
Efekt KS3
Posiada wstępne doświadczenie związane z pracą zawodową w sektorze inżynierii bioprocesowej i przemysłu biotechnologicznego
Weryfikacja: egzamin pisemny, zaliczenie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K03