- Nazwa przedmiotu:
- Metody doskonalenia jakości
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Katarzyna Skroban
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Z5 - Projakościowe systemy zarządzania
- Kod przedmiotu:
- 6P2Z5
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2016/2017
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75h (3 ECTS):
20h (ćwiczenia) + 1h (konsultacje) + 6x3h (rozwiązywanie praktycznych problemów) + 7x3h (zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami) + 3*5 h (przygotowanie do zaliczenia testu)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS:
20h (ćwiczenia) + 1h (konsultacje) = 21h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2,4 ECTS:
20h (ćwiczenia) + 6x3h (rozwiązywanie praktycznych problemów) + 7x3h (zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami) = 59h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia300h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Zarządzanie jakością, podstawowe metody i techniki zarządzania jakością, systemy zarządzania jakością.
- Limit liczby studentów:
- od 15 do 30 (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę z zagadnień dotyczących jakości oraz metod i technik doskonalenia jakości,
- potrafił stosować metody i techniki doskonalenia jakości w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych,
- potrafił wykazywać się umiejętnościami pracy zespołowej.
- Treści kształcenia:
- Metody i techniki zarządzania jakością (poszczególne metody, grupowanie metod, cele stosowania). Podstawowe pojęcia i definicje. Umiejscowienie zastosowania metod i technik na poszczególnych etapach wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością. Metoda ABCD (Suzuki) - charakterystyka, zastosowanie, etapy przeprowadzania metody. FMEA - analiza skutków i przyczyn potencjalnych błędów, FMEA projektu i FMEA procesu, charakterystyka metody, zastosowanie, etapy metody. QFD – definiowanie wymagań klienta. Metodologia Lean Manufacturing. Metodologia Kaizen. Strategiczna karta wyników. BPMS – system zarządzania procesami biznesowymi. DMADV – Zarządzanie projektem nowego procesu/produktu. Metoda 5S. SPC. Projekt wykorzystania metod w procesie.
- Metody oceny:
- Ocena formatywna - na zajęciach weryfikowane jest wykonanie poszczególnych ćwiczeń; elementy projektu są dyskutowane i weryfikowane – jest możliwość poprawienia wyników każdego etapu. Ocena sumatywna - oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykonania prac, redakcja raportu projektowego oraz wynik rozmowy zaliczeniowej członków zespołu z prowadzącym; ocena z projektu w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. Przeprowadzenie jednego testu zawierającego pytania teoretyczne i praktyczne. Ocena z testu w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli zarówno ocena z testu i projektu >=3 oraz podczas zajęć studenci wykonają co najmniej połowę ćwiczeń; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 0,7 * ocena z projektu + 0,3 * ocena z testu.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- [1] Eckers G.: Six Sigma, Wiedza I Praktyka, 2011. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, Warszawa 2008. [2] Huber Z.: Analiza FMEA procesu. Złote Myśli 2007. [3] Imaii M.: Kaizen. Klucz do konkurencyjnego sukcesu Japonii. MT Biznes 2007. [4] Klimecka-Tatar D.: Metoda 5S. Zastosowanie, wdrażanie i narzędzia wspomagające. Verlag Dashofer 2012. [5] Łańcucki J.(red): Znormalizowane systemy zarządzania. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego 2010. [6] Łazicki A.: Lean Manufacturing - praktyczne zastosowanie metodologii – case. Wiedza i Praktyka 2013. [7] Łuczak J., Matuszak-Flejszmar A.: Metody i techniki zarządzania jakością, Quality Progress 2007. [8] Wawak S.: Zarządzanie jakością - podstawy, systemy i narzędzia, Helion 2011.
- Witryna www przedmiotu:
- www.eLecturer.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt 6P2Z5_W1
- posiada podstawową wiedzę z zagadnień dotyczących jakości oraz metod i technik doskonalenia jakości
Weryfikacja: zaliczenie testu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt 6P2Z5_U1
- potrafi stosować metody i techniki doskonalenia jakości w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
Weryfikacja: zaliczenie projektu w ramach pracy zespołowej, realizacja ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt 6P2Z5_K1
- ma doświadczenia z pracą zespołową
Weryfikacja: zaliczenie projektu realizowane przez zespół, realizacja ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: