- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy biotechnologii
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab inż. / Jacek Kijeński / profesor zwyczajny
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne dla kierunku
- Kod przedmiotu:
- CS2A_09
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2015/2016
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 30, przygotowanie do zajęć - 5, zapoznanie ze wskazana literaturą - 5, przygotowanie do egzaminu - 10; Razem - 50
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 30 h; Razem - 30 h = 1,2 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem nauczania przedmiotu jest nabycie przez studentów wiedzy na temat dziedzin, w których stosowane są procesy biochemiczne , w szcególności wykorzystywanych w tych procesach surowców, typowych technik produkcji oraz najważniejszych produktów.
- Treści kształcenia:
- W1 - Biotechnologia jako nauka interdyscyplinarna i perspektywiczna; W2 - Problematyka GMO we współczesnym świecie; W3 - Rodzaje katalizatorów biologicznych: enzymy, mikroorganizmy, komórki roślinne i zwierzęce; W4 - Zastosowania biotechnologii w przemyśle spożywczym (fermentacja, wyroby mleczarskie); W5 - Biotechnologiczne wytwarzanie substancji specyficznych w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym (witaminy, aminokwasy, antybiotyki); W6 - Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie (biotechnologiczne doskonalenie roślin, rolnicze szczepionki bakteryjne) i leśnictwie (wykorzystanie odpadów przemysłu drzewnego); W7 - Rola biotechnologii w ochronie środowiska; W8 - Reaktory biotechnologiczne.
- Metody oceny:
- Egzamin.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1.Szewczyk K.W., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003; 2. Leśniak W., Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2002; 3. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003; 4. Małolepszy W., Biotechnologia żywności, Wyd.Akademii Ekonomicznej im. O.Langego, Wrocław, 2002,; 5. Buraczewski G, Biotechnologia osadu czynnego, PWN, Warszawa 1994.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodernizowanego w ramach Zadania 31 i zmodyfikowanego w ramach Zadania 38 Programu Rozwojowego Politechniki Warszawskiej
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W02_01
- Ma wiedzę z zakresu biotechnologii o znaczeniu przemysłowym, prowadzenia procesów biosyntezy metodami biotechnologicznymi.
Weryfikacja: egzamin testowy; prezentacja na wybrany temat (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe:
C2A_W02_01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W02
- Efekt W05_01
- Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu biotechnologii
Weryfikacja: egzamin testowy, prezentacja (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe:
C2A_W05_01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W05
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01_01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, w zakresie biotechnologii chemicznej; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Weryfikacja: egzamin testowy, prezentacja (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe:
C2A_U01_01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U01
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K03_01
- Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role.
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe:
C2A_K03_01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K03
- Efekt K07_01
- Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu - m.in. poprzez środki masowego przekazu - informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii, w szczególnosci szerokich aspektow GMO
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe:
C2A_K07_01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K07