Nazwa przedmiotu:
Metodyka pracy doświadczalnej
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Patryja Ciosek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat metodyki prowadzenia doświadczeń badawczych, poszukiwania informacji naukowej, prezentowania wyników badań i pisania prac naukowych • rozwiązywać problemy rachunkowe dotyczące planowania eksperymentów oraz statystycznego opracowania wyników pomiarów • znać główne kierunki obliczeń chemometrycznych
Treści kształcenia:
Program przedmiotu zakłada przedstawienie podstawowych metod poszukiwania informacji naukowej w bazach danych czasopism oraz literaturze specjalistycznej, a następnie technik umożliwiających zaplanowanie pracy eksperymentalnej. W toku wykładu zostaną zaprezentowane wszystkie etapy prawidłowo przeprowadzonego wnioskowania naukowego, od archiwizacji i wstępnego opraco-wania danych, przez modelowanie zależności, do ekspery-mentalnych metod optymalizacji. Zasadniczą częścią wykładu jest także metodyka statystycznego opracowania wyników pomiarów, ich niepewność oraz sposoby walidacji procedur pomiarowych, a także problematyka chemometrycznej obróbki wielowymiarowych danych pomiarowych. Wykład zakończony zostanie podsumo-waniem dotyczącym sposobów interpretacji oraz prezentacji otrzymanych wyników pracy eksperymentalnej.
Metody oceny:
zaliczenie pisemne
Egzamin:
Literatura:
1. J. Mazerski, Podstawy chemometrii, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej 2002. 2. D. L. Massart. B. G. M. Vandeginste, S. N. Deming, Y. Michotte, L. Kaufman, Chemometrics: A textbook, Elsevier, Amsterdam 1988. 3. E. Bulska, Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych, WNT, 2008. 4. B. Kacprzyński, Planowanie eksperymentów, WNT, 1974. 5. M. Korzyński, Metodyka eksperymentu, 2006.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się