- Nazwa przedmiotu:
- Metodyka pracy doświadczalnej
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Patryja Ciosek
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2014/2015
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat metodyki prowadzenia doświadczeń badawczych, poszukiwania informacji naukowej, prezentowania wyników badań i pisania prac naukowych
• rozwiązywać problemy rachunkowe dotyczące planowania eksperymentów oraz statystycznego opracowania wyników pomiarów
• znać główne kierunki obliczeń chemometrycznych
- Treści kształcenia:
- Program przedmiotu zakłada przedstawienie podstawowych metod poszukiwania informacji naukowej w bazach danych czasopism oraz literaturze specjalistycznej, a następnie technik umożliwiających zaplanowanie pracy eksperymentalnej. W toku wykładu zostaną zaprezentowane wszystkie etapy prawidłowo przeprowadzonego wnioskowania naukowego, od archiwizacji i wstępnego opraco-wania danych, przez modelowanie zależności, do ekspery-mentalnych metod optymalizacji. Zasadniczą częścią wykładu jest także metodyka statystycznego opracowania wyników pomiarów, ich niepewność oraz sposoby walidacji procedur pomiarowych, a także problematyka chemometrycznej obróbki wielowymiarowych danych pomiarowych. Wykład zakończony zostanie podsumo-waniem dotyczącym sposobów interpretacji oraz prezentacji otrzymanych wyników pracy eksperymentalnej.
- Metody oceny:
- zaliczenie pisemne
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. J. Mazerski, Podstawy chemometrii, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej 2002.
2. D. L. Massart. B. G. M. Vandeginste, S. N. Deming, Y. Michotte, L. Kaufman, Chemometrics: A textbook, Elsevier,
Amsterdam 1988.
3. E. Bulska, Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych, WNT, 2008.
4. B. Kacprzyński, Planowanie eksperymentów, WNT, 1974.
5. M. Korzyński, Metodyka eksperymentu, 2006.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się