- Nazwa przedmiotu:
- Sensory i biosensory
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2014/2015
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 45h, w tym:
a) obecność na wykładach – 30h
b) obecność na ćwiczeniach – 15h
2. przygotowanie i wygłoszenie prezentacji – 25h
3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 15h
Razem nakład pracy studenta: 85h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach – 30h
2. obecność na ćwiczeniach – 15h
Razem: 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia analityczna – analiza instrumentalna
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat budowy sensorów oraz mechanizmów towarzyszących rozpoznawaniu analitów i generowaniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej sensora
• znać perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów,
• oceniać prawidłowo przydatność określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych w kontroli analitycznej (np. procesów biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, przemyśle spożywczym i ochronie środowiska).
- Treści kształcenia:
- Niniejszy przedmiot jest przeznaczony dla wszystkich pragnących poznać zagadnienia związane z projektowaniem i zastosowaniem sensorów chemicznych i biosensorów. We wstępnej części wykładu przedstawione zostaną informacje dotyczące budowy sensorów, mechanizmów towarzyszących rozpoznawaniu analitów i genero-waniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej sensora, typy stosowanych przetworników oraz podstawowe parametry pracy (bio)sensorów. Przedstawione zostaną także przykłady możliwości i ograniczeń zastosowania sensorów chemicznych i biosensorów do oznaczania przykładowych (bio)analitów. Pokazane zostaną także perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów.
W ramach ćwiczeń studenci zdobywać będą umiejętność oceny przydatności określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych stosowanych głównie w kontroli analitycznej procesów biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, jak również przemyśle spożywczym i ochronie środowiska.
- Metody oceny:
- Egzamin pisemny w formie testu
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- zna budowę sensorów i biosensorów oraz mechanizmy towarzyszące rozpoznawaniu analitów i generowaniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
- Efekt W02
- zna perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- potrafi ocenić przydatność określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U13, K_U17
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U09, T2A_U11, T2A_U13, T2A_U15
- Efekt U02
- potrafi zaproponować sposób kontroli analitycznej wybranych procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U08, K_U13
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K02
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K06