- Nazwa przedmiotu:
- Mikrobiologia ogólna i przemysłowa
- Koordynator przedmiotu:
- prof. Karwowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2014/2015
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 60 h, w tym:
a) obecność na wykładach – 60 h,
2. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie - 90 h
Razem nakład pracy studenta: 60 + 90 h = 150 h, co odpowiada 6 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach 60 h,
Razem: 60h, co odpowiada 2.punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład60h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna, Biochemia
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat morfologii i fizjologii bakterii i grzybów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów,
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat wymagań co do szczepów drobnoustrojów przydatnych w procesach biotechnologicznych oraz metod ich przechowywania, izolacji, diagnostyki jak również sposobów hodowli drobnoustrojów,
• mieć ogólną wiedzę na temat podstawowych procesów biotechnologicznych prowadzonych przez bakterie i grzyby oraz przyczyn zakłóceń procesów wynikających z zanieczyszczeń mikrobiologicznych,.
• znać sposoby niszczenia drobnoustrojów na różnych etapach przebiegu procesu biotechnologicznego oraz metody oceniające skuteczność zastosowanych procedur.
- Treści kształcenia:
- Morfologia bakterii, grzybów i wirusów, struktury komórkowe i metody rozmnażania. Zarys fizjologii i systematyki mikro-organizmów. Wpływ czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów. Mikroflora gleby, wody i powietrza. Rola mikroorganizmów w obiegu węgla, azotu, siarki i fosforu oraz w samooczyszczaniu wód.. Niekorzystne działanie drobnoustrojów jako czynników psujących żywność, powodujących rozkład i korozję materiałów czy wywołujących choroby ludzi, roślin i zwierząt. Metody izolacji i identyfikacji drobnoustrojów oraz sposoby doskonalenia szczepów przydatnych w procesach biotechnologicznych (metody klasyczne i technologia rekombinacji DNA). Metody przechowywania szczepów warunkujące zachowanie ich cech biotechnologicznych. Metody określające wielkość populacji drobnoustrojów, w tym również najnowsze metody instrumentalne. Niszczenie drobno-ustrojów wprowadzających zakłócenia w produkcji żywności, w przemyśle biotechnologicznym i farmaceutycznym oraz metody sprawdzające efektywność zastosowanych procedur. Wykorzystanie bakterii i grzybów w podstawowych procesach biotechnologicznych (browarnictwo, winiarstwo, produkcja drożdży piekarskich, produkcja etanolu, antybiotyków, kwasów organicznych, probiotyków, amino-kwasów, bakteriocyn, fermentowanej żywności) oraz w przygoto-waniu kultur starterowych. Zastosowanie rekombinowanych szczepów w procesie otrzymywania produktów ważnych z punktu widzenia zdrowia człowieka (hormonu wzrostu, insuliny, immunoszczepionek).
- Metody oceny:
- egzamin
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Z. Libudzisz, K. Kowal, Mikrobiologia Techniczna, t. I i II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2000.
2. W. Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii, PWN, 2007.
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej i przemysłowej
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W12
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt W02
- Posiada ogólną wiedzę na temat przebiegu i oceny procesów stosowanych aktualnie w przemyśle biotechnologicznym, przyczyn istniejących zakłóceń oraz sposobów ich zapobiegania.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W08, K_W11
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W05, T1A_W02
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- Potrafi pozyskiwać i rozumie informacje z wykładu, literatury, bazy danych i innych źródeł
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U01
- Efekt U02
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w mikrobiologii i biotechnologii, również w języku angielskim
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U03
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U03, T1A_U06
- Efekt U03
- W oparciu o wiedzę ogólną potrafi wyjaśnić podstawowe zjawiska związane z istotnymi procesami w biotechnologii
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U12
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U08
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ustawicznego dokształcania się
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K01