- Nazwa przedmiotu:
- Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy
- Koordynator przedmiotu:
- dr Zbigniew Wroński
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Z6 - Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
- Kod przedmiotu:
- 3P2Z6
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75h (3 ECTS):
20h (ćwiczenia) + 1h (udział w konsultacjach) + 2x8h (przygotowanie odpowiedzi na pytania przedkolokwialne) + 2x8h (opracowanie projektów przedkolokwialnych) + 12h (opracowanie projektu) + 10 h (przygotowanie do zaliczenia)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS:
20h (ćwiczenia) + 1h (udział w konsultacjach) = 21h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,5 ECTS:
2x8h (opracowanie projektów przedkolokwialnych) + 12h (opracowanie projektu) + 10 h (przygotowanie do zaliczenia) = 38
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia300h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- od 15 do 30 (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- miał podstawowa wiedzę o zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy,
- potrafi wykorzystać określone zasady w bezpieczeństwie i higienie pracy,
- rozumiał potrzebę uczenia się przez całe życie.
- Treści kształcenia:
- 1) Zagrożenia mechaniczne, Elektryczność statyczna i energia elek-tryczna. 2) Hałas. Hałas infradzwiękowy i hałas ultradźwiękowy. 3) Drgania mechaniczne (wibracje). 4) Pola elektromagnetyczne. 5) Promieniowanie optyczne (nadfioletowe, widzialne i podczerwone). 6) Oświetlenie elektryczne. 7) Substancje chemiczne. 8) Mikroklimat. Pyły. 9) Czynniki biologiczne. 10) Pierwsza pomoc.
- Metody oceny:
- Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykonania prac, redakcja raportu; ćwiczenia kończy zaliczenie pisemne; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- [1] Górska E.: Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty. OWPW, Warszawa 2007. [2] Górska E., Lewandowski J.: Pod-stawy zarządzania i kształtowania środowiska pracy. OWPW, Warszawa 2002. [3] Uzarczyk A.: Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy wydanie II, Gdańsk 2009.
- Witryna www przedmiotu:
- www.le.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt 3P2Z6_W01
- ma podstawowa wiedzę o zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy
Weryfikacja: zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt 3P2Z6_U01
- potrafi wykorzystać określone zasady w bezpieczeństwie i higienie pracy
Weryfikacja: ocena przygotowanego projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt 3P2Z6_K01
- rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Weryfikacja: zaliczenie pisemne, ocena przygotowanego projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: