Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie bezpieczeństwem pracy
Koordynator przedmiotu:
prof. nzw. dr hab. inż. Ewa Górska
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Z6 - Ergonomia i środowisko pracy
Kod przedmiotu:
2P1Z6
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
75h (3 ECTS): 20h (ćwiczenia) + 2x7h (przygotowanie odpowiedzi na pytania przedkolokwialne) + 2x8h (opracowanie projektów przedkolokwialnych) + 14h (opracowanie projektu) + 1h (konsultacje) + 10h (przygotowanie do zaliczenia)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,8 ECTS: 20h (ćwiczenia) + 1h (konsultacje) = 21h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,2 ECTS: 2x7h (przygotowanie odpowiedzi na pytania przedkolokwialne) + 2x8h (opracowanie projektów przedkolokwialnych) + 14h (opracowanie pro-jektu) + 1h (konsultacje) + 10h (przygotowanie do zaliczenia) = 55h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia300h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
od 15 do 30 (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - miał podstawowa wiedzę o zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy, - potrafił podejmować decyzje dotyczące zarządzania bezpieczeń-stwem , - rozumiał potrzebę uczenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
1) Systemy, procedury i procesy w zarządzaniu bezpieczeństwem pracy. 2) Dobre praktyki produkcyjne GMP. 3) Dobre praktyki higieniczne GHP. 4) Zarządzanie bezpieczeństwem żywności HACCP.
Metody oceny:
Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, ter-minowość wykonania prac, redakcja raportu; ćwiczenia kończy zalicze-nie pisemne; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Egzamin:
nie
Literatura:
[1] Górska E., Lewandowski J.: Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. WPW, Warszawa 2010. [2] Górska E.: Metody oceny ryzyka za-wodowego. OWPW, Warszawa 2012. [3] Karczewski J.T. (red.): Pod-ręcznik zarządzania bezpieczeństwem pracy. Ocena ryzyka zawodowe-go. Wyd. Forum, Poznań 2010. [4] Koradecka D. (red): Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. CIOP, Warszawa 2007. [5] Rączkowski B.: BHP w praktyce. ODDK, Gdańsk 2012.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt 2P1Z6_W01
ma podstawowa wiedzę o zasadach bezpieczeństwa i higie-ny pracy
Weryfikacja: zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt 2P1Z6_U01
potrafi podejmować decyzje dotyczące zarządzania bez-pieczeństwem pracy
Weryfikacja: ocena przygotowanego projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt 2P1Z6_K01
rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Weryfikacja: zaliczenie pisemne, ocena przygotowanego projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: