- Nazwa przedmiotu:
- Biotechnologia 
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. Danuta Czajkowska, prof. PW  dr inż. Edyta Łukowska-Chojnacka 
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem I pierwszej części wykładu jest zapoznanie studentów z morfologią i fizjologią bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych, jak również z ich wykorzystaniem w podstawowych procesach biotechnologicznych.
Celem II części wykładu jest zapoznanie studentów z klasami enzymów, ich budową, właściwościami oraz działaniem. 
- Treści kształcenia:
- Celem I pierwszej części wykładu jest zapoznanie studentów z morfologią i fizjologią bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych, jak również z ich wykorzystaniem w podstawowych procesach biotechnologicznych.
Celem II części wykładu jest zapoznanie studentów z klasami enzymów, ich budową, właściwościami oraz działaniem. Omówione zostaną podstawowe metody oczyszczania, immobilizowania oraz wyznaczania aktywności enzymów. Wyjaśnione zostaną teoretyczne podstawy katalizy enzymatycznej oraz współczesne trendy w technologiach enzymatycznych. Ponadto szeroko zaprezentowane zostaną możliwości wykorzystania enzymów w syntezie chemicznej (biotransformacje), przemyśle farmaceutycznym (projektowanie leków), diagnostyce medycznej (oznaczenia analityczne) oraz w przemyśle spożywczym.
- Metody oceny:
- Egzamin pisemny
- Egzamin:
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
1.	D.B. Hames, N.M. Hooper, Biochemia. Krótkie wykłady, PWN, 2006.
2.	K. Faber, Biotransformation in organic chemistry, Springer, 2004.
Literatura uzupełniająca:
1.	K. Drauz, H. Waldmann, Enzyme catalysis in organic synthesis, Wiley, 2002
2.	R.J. Kazlauskas, U.T. Bornscheuer, Hydrolases in organic synthesis, Wiley, 2006.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Efekt W01
- Posiada wiedzę z wybranych zagadnień biotechnologicznych
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_W03
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T2A_W01, T2A_W02
- Efekt W02
- Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu podstawowych działów chemii obejmującą chemię organiczną, bioorganiczną i analityczną
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_W02
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T2A_W01, T2A_W03
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Efekt U01
- W oparciu o wiedzę ogólną potrafi wyjaśnić podstawowe zjawiska związane z istotnymi procesami w biokatalizie
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_U09
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T2A_U08, InzA_U02
- Efekt U02
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w chemii, biologii, enzymologii, również w języku angielskim
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_U03
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T2A_U03, T2A_U06
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Efekt K01
- Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia swoich kompetencji zawodowych
 Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_K01
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T2A_K01