- Nazwa przedmiotu:
- Microbial Cultures
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Paweł Sobieszuk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2012/2013
- Liczba punktów ECTS:
- 7
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 90h, w tym:
a) obecność na zajęciach laboratoryjnych – 90 h,
2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą i pomocami naukowymi – 40 h
3. wykonanie sprawozdania z każdego ćwiczenia – 40 h
Razem nakład pracy studenta: 90 h + 40 h + 40 h, co odpowiada 7 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 90 h,
Razem: 90h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 90 h,,
2. wykonanie sprawozdania z każdego ćwiczenia – 40 h
Razem: 90 h + 40 h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć opanowane wybrane metody hodowli drobnoustrojów skali laboratoryjnej
• posiadać umiejętności samodzielnej pracy w korzystaniu z różnego typu bioreaktorów.
- Treści kształcenia:
- Laboratory program contains aerobic and anoxic cultures:
• Surface culture of fungi on liquid substrates;
• Batch, submerged culture;
• Growth of sulphuric bacteria on solid material;
• Solid state fermentation;
• Microbial growth in biofilm;
Membrane bioreactor.
- Metody oceny:
- Reports
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. B. McNeil, L.M. Harvey, Practical Fermentation Technology, WILEY, Chichester 2008.
2. M.L. Shuler, F. Kargi, Bioprocess Engineering. Basic concepts, Printice Hall, 2002.
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu fizykochemicznych podstaw procesów technologicznych i biotechnologicznych
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W04
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07
- Efekt W02
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu technik hodowli mikroorganizmów oraz technik rozdzielania
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W09
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W06
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- W oparciu o wiedzę ogólną wyjaśnia podstawowe zjawiska związane z istotnymi procesami w biotechnologii
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U11
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U08, T2A_U11
- Efekt U02
- Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie biologii komórki, mikrobiologii, biochemii, enzymologii i proteomiki
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U12
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U10, T2A_U11
- Efekt U03
- Stosuje metody analityczne i aparaturę do prowadzenia obserwacji zjawisk biologicznych i pomiarów właściwości fizykochemicznych w laboratorium
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U13
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U09, T2A_U11
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K02
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K06