Nazwa przedmiotu:
Microbial Cultures
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Paweł Sobieszuk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
7
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 90h, w tym: a) obecność na zajęciach laboratoryjnych – 90 h, 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą i pomocami naukowymi – 40 h 3. wykonanie sprawozdania z każdego ćwiczenia – 40 h Razem nakład pracy studenta: 90 h + 40 h + 40 h, co odpowiada 7 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 90 h, Razem: 90h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 90 h,, 2. wykonanie sprawozdania z każdego ćwiczenia – 40 h Razem: 90 h + 40 h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć opanowane wybrane metody hodowli drobnoustrojów skali laboratoryjnej • posiadać umiejętności samodzielnej pracy w korzystaniu z różnego typu bioreaktorów.
Treści kształcenia:
Laboratory program contains aerobic and anoxic cultures: • Surface culture of fungi on liquid substrates; • Batch, submerged culture; • Growth of sulphuric bacteria on solid material; • Solid state fermentation; • Microbial growth in biofilm; Membrane bioreactor.
Metody oceny:
Reports
Egzamin:
tak
Literatura:
1. B. McNeil, L.M. Harvey, Practical Fermentation Technology, WILEY, Chichester 2008. 2. M.L. Shuler, F. Kargi, Bioprocess Engineering. Basic concepts, Printice Hall, 2002.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu fizykochemicznych podstaw procesów technologicznych i biotechnologicznych
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania
Powiązane efekty kierunkowe: K_W04
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07
Efekt W02
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu technik hodowli mikroorganizmów oraz technik rozdzielania
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
W oparciu o wiedzę ogólną wyjaśnia podstawowe zjawiska związane z istotnymi procesami w biotechnologii
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_U11
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U08, T2A_U11
Efekt U02
Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie biologii komórki, mikrobiologii, biochemii, enzymologii i proteomiki
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_U12
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U10, T2A_U11
Efekt U03
Stosuje metody analityczne i aparaturę do prowadzenia obserwacji zjawisk biologicznych i pomiarów właściwości fizykochemicznych w laboratorium
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U09, T2A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K06