Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii chemicznej
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. Danuta Czajkowska, dr inż. Monika Wielechowska
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Technologia Związków Biologicznie Czynnych i Kosmetyków
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem pierwszej części wykładu jest zapoznanie studentów z morfologią i fizjologią bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych, jak również z ich wykorzystaniem w podstawowych procesach biotechnologicznych.
Treści kształcenia:
Celem pierwszej części wykładu jest zapoznanie studentów z morfologią i fizjologią bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych, jak również z ich wykorzystaniem w podstawowych procesach biotechnologicznych. Celem wykładu jest zapoznanie studentów z podstawami biokatalizy z wykorzystaniem izolowanych enzymów i komórek mikroorga-nizmów. Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z budową i właściwościami aminokwasów, peptydów i białek oraz wynika-jących z nich możliwości zastosowania enzymów jako katalizatorów reakcji chemicznych. Omówione zostaną podstawowe sposoby izolacji oraz oczyszczania enzymów, a także metody ich unieru-chamiania na różnych nośnikach. Podane będą najważniejsze zastosowania enzymów jako biokatalizatorów, głównie w reakcjach hydrolizy oraz tworzenia wiązań estrowych i amidowych, ale także w reakcjach redukcji i utleniania oraz stereoselektywnego tworzenia wiązań węgiel-węgiel. Dużo uwagi zostanie poświęcone zastoso-waniu biokatalizatorów w przemysłowym otrzymywaniu związków biologicznie czynnych.
Metody oceny:
test
Egzamin:
Literatura:
Literatura podstawowa: 1. D.B. Hames, N.M. Hooper, Biochemia. Krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2006. 2. K. Faber, Biotransformation in Organic Chemistry, Springer, 2004. Literatura uzupełniająca: 1. K. Drauz, H. Waldmann, Enzyme Catalysis in Organic Synthesis, Wiley, 2002. 2. R.J. Kazlauskas, U.T. Bornscheuer, Hydrolases in Organic Synthesis, Wiley, 2006.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu biochemii, enzymologii i mikrobiologii ogólnej
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W03, K_W05
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W01, T1A_W03, T1A_W03
Efekt W02
Zna podstawowe metody prowadzenia procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W08
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W05

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Posługuje się poprawnie chemiczną i biochemiczną terminologią i nomenklaturą
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U03, T1A_U06
Efekt U02
W oparciu o wiedzę ogólną wyjaśnia podstawowe zjawiska związane z reakcjami i procesami stosowanymi w biokatalizie
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_U12 , K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U08, T1A_U08

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K01