- Nazwa przedmiotu:
- Sensory chemiczne i biosensory w kontroli analitycznej
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Wojciech Wróblewski
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Analityka Materiałów i Procesów
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2012/2013
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest przedstawienie problematyki chemicznych sensorów
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest przedstawienie problematyki chemicznych sensorów tj. podstaw teoretycznych, przykładów rozwiązań konstrukcyjnych a przede wszystkim ich praktyczne zastosowanie w kontroli analitycznej. W trakcie wykładu omówione zostaną poszczególne kategorie sensorów chemicznych. Ze względu na rzeczywiste możliwości aplikacji, szczególny nacisk położony zostanie na przedstawienie sensorów elektrochemicznych oraz dynamicznie rozwijających się grup sensorów gazowych: półprzewodnikowych. masowych i termicznych. Ponadto zapreze-ntowane zostanie zastosowanie matryc sensorów chemicznych w konstrukcji tzw. elektronicznego języka i nosa do automatycznej analizy i klasyfikacji próbek o złożonym składzie.
Na podstawie dotychczasowego rozwoju, osiągnięć i obecnych kierunków prac badawczo-aplikacyjnych dokonano wyboru bogatego materiału źródłowego w celu zobrazowania podstawowych cech chemicznych sensorów i ich zastosowań w kontroli analitycznej (medycznej i procesowej) oraz kontroli zanieczyszczeń w ochronie środowiska (monitorowania).
- Metody oceny:
- dwa kolokwia pisemne
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Z. Brzózka, W. Wróblewski, Sensory chemiczne, Oficyna Wyd. PW, Warszawa 1998.
2. A. Hulanicki, Współczesna chemia analityczna. Wybrane zagadnienia, PWN, Warszawa 2001.
3. Z. Brzózka (red.), Miniaturyzacja w analityce, Oficyna Wyd. PW, Warszawa 2005.
4. Z. Brzózka (red.), Mikrobioanalityka, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2009.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się