Nazwa przedmiotu:
Sensory chemiczne i biosensory w kontroli analitycznej
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Wojciech Wróblewski
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Analityka Materiałów i Procesów
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem wykładu jest przedstawienie problematyki chemicznych sensorów
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest przedstawienie problematyki chemicznych sensorów tj. podstaw teoretycznych, przykładów rozwiązań konstrukcyjnych a przede wszystkim ich praktyczne zastosowanie w kontroli analitycznej. W trakcie wykładu omówione zostaną poszczególne kategorie sensorów chemicznych. Ze względu na rzeczywiste możliwości aplikacji, szczególny nacisk położony zostanie na przedstawienie sensorów elektrochemicznych oraz dynamicznie rozwijających się grup sensorów gazowych: półprzewodnikowych. masowych i termicznych. Ponadto zapreze-ntowane zostanie zastosowanie matryc sensorów chemicznych w konstrukcji tzw. elektronicznego języka i nosa do automatycznej analizy i klasyfikacji próbek o złożonym składzie. Na podstawie dotychczasowego rozwoju, osiągnięć i obecnych kierunków prac badawczo-aplikacyjnych dokonano wyboru bogatego materiału źródłowego w celu zobrazowania podstawowych cech chemicznych sensorów i ich zastosowań w kontroli analitycznej (medycznej i procesowej) oraz kontroli zanieczyszczeń w ochronie środowiska (monitorowania).
Metody oceny:
dwa kolokwia pisemne
Egzamin:
Literatura:
1. Z. Brzózka, W. Wróblewski, Sensory chemiczne, Oficyna Wyd. PW, Warszawa 1998. 2. A. Hulanicki, Współczesna chemia analityczna. Wybrane zagadnienia, PWN, Warszawa 2001. 3. Z. Brzózka (red.), Miniaturyzacja w analityce, Oficyna Wyd. PW, Warszawa 2005. 4. Z. Brzózka (red.), Mikrobioanalityka, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2009.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się