- Nazwa przedmiotu:
- Przedsiębiorczość innowacyjna
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. / Renata Walczak / adiunkt
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- MS1A_77/02
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 15, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, przygotowanie do kolokwium - 5, przygotowanie wstępnej koncepcji biznesu - 5, razem - 30
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 15 h = 0,6 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Wykład: min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy i umiejętności dotyczących problematyki prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz posługiwania się narzędziami służącymi ocenie pomysłu biznesowego.
- Treści kształcenia:
- W1 - Przedsiębiorczość a skutki globalizacji i konkurencji międzynarodowej. W2 - Źródła finansowania działalności gospodarczej. W3 - Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia. W4 - System finansowo-księgowy. W5 - Jak zaistnieć na rynku? Marketing w firmie, nawiązanie podstawowych kontaktów biznesowych, promocja nowego biznesu. W6 - Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna firmy. W7 - Franchising. W8 - Uruchomienie firmy - i co dalej? Rozruch działalności nowej firmy - trudności i zagrożenia. Osiągnięcie platformy stabilnego biznesu. Specyfika przyspieszonego wzrostu. Opcje „wyjścia”. W9 - Praca z narzędziem (tzw. Ewaluatorem) pozwalającym na wyłonienie najlepiej rokującego pomysłu biznesowego. W10 - Stworzenie Wstępnej Koncepcji Biznesu (WKB) dla wybranego pomysłu. W11 - Praca nad prezentacją wyników prac każdej z grup (stworzenie prezentacji Power Point) i jej publiczne wygłoszenie i ocena na zajęciach końcowych.
- Metody oceny:
- Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie kolokwium oraz przygotowanie w grupie 3-5 osobowej wstępnej koncepcji biznesu wybranej spośród koncepcji opracowanych przez każdego z uczestników grupy. Koncepcja jest prezentowana i oceniana podczas zajęć.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Cieślik J.: „Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes”, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, wyd. 2. uzup., Warszawa 2010. 2. Griffin R.: Podstawy zarządzania organizacjami. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2008 (publikacja dostępna w bazie elektronicznej IBUK, dostęp ze strony biblioteki Politechniki Warszawskiej, www.bg.pw.edu.pl).
- Witryna www przedmiotu:
- www.seipa.edu.pl
- Uwagi:
- Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodyfikowanego w ramach Zadania 38 Programu Rozwojowego Politechniki Warszawskiej.
Program przedmiotu oraz narzędzia wykorzystywane na zajęciach zostały przygotowane w ramach projektu: "Wdrożenie pilotażowych programów edukacyjnych w zakresie Innowacyjnej Przedsiębiorczości w Politechnice Warszawskiej" finansowanego ze środków UE w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Poddziałanie 4.1.1. Wzmocnienie potencjału dydaktycznego uczelni. Program i materiały wykorzystywane dzięki uprzejmości Kierownictwa Projektu.
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W02_02
- Ma podstawową wiedzę w zakresie planowania i organizacji własnej działalności biznesowej.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_W02_02
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W02
- Efekt W11_01
- Zna zasady tworzenia koncepcji biznesowych wykorzystując narzędzia elektroniczne udostępnione na zajęciach. Zna finansowe, strategiczne oraz prawne zasady selekcji koncepcji biznesowych.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_W11_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W11
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01_01
- Potrafi pozyskiwać informacje na temat prowadzenia działalności gospodarczej i badania otoczenia firmy z literatury i specjalistycznych baz danych (polsko- i angielskojęzyczne publikacje dostępne w elektronicznych bazach danych Politechniki Warszawskiej) oraz z innych źródeł. Potrafi interpretować informacje oraz wyciągać wnioski na temat prowadzenia biznesu.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U01_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U01
- Efekt U04_01
- Potrafi przygotować prezentację w formie elektronicznej dotyczącą wstępnej koncepcji biznesu. Umie zaplanować prezentację ustną, umie ją przedstawić zwracając uwagę na formę prezentacji.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U04_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U04
- Efekt U12_01
- Potrafi dokonać analizy opłacalności nowej działalności gospodarczej, wykorzystać udostępniane na zajęciach narzędzia oraz przygotować wstępną koncepcję biznesu.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U12_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U12
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K03_01
- Potrafi pracować zespołowo oraz rozumie zasady pracy zespołowej. Rozumie konieczność podzielenia pracy w celu osiągnięcia zakładanego celu. Rozumie konieczność komunikowania się w zespole oraz ponoszenia odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_K03_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K03
- Efekt K04_01
- Ma świadomość poprawnego określenia celów strategicznych i operacyjnych działalności biznesowej przed rozpoczęciem prowadzenia przedsiębiorstwa w celu uniknięcia niepowodzenia.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_K04_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K04
- Efekt K07_01
- Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Potrafi opracować wstępną koncepcję biznesu i ją zaprezentować w sposób spójny i zrozumiały.
Weryfikacja: Sprawdzenie wiadomości podczas kolokwium. Przedstawienie przygotowanej w grupach prezentacji dotyczącej wstępnej koncepcji biznesu
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_K07_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K07