- Nazwa przedmiotu:
- Bioprocesy
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Małgorzata Jaworska; Prof. dr hab. Andrzej Kołtuniewicz
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Inzynieria Chemiczna i Procesowa
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 5
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Godziny kontaktowe 60 godz. w tym obecność na wykładach- 60 godz.
Przygotowanie do egzaminu i zdawanie egzaminu - 60 godz.
Razem nakład pracy studenta: 120 godz. = 5 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 5 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład900h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z metodami postępowania z materiałem biologicznym oraz zapoznanie z metodami opisu matematycznego tych procesów.
- Treści kształcenia:
- Bilans masowy i bilans energetyczny wzrostu mikroorganizmów. Modelowanie wzrostu mikroorganizmów. Modelowanie reakcji enzymatycznych. Prowadzenie hodowli mikroorganizmów. Sterylizacja. Dezintegracja. Wysalanie białek. Ekstrakcja. Adsorpcja. Metody chromatograficzne. Elektroforeza. Techniki membranowe (diafiltracja, ultrafiltracja, dializa, elektrodializa) Krystalizacja. Suszenie. Bilans aktywności.
- Metody oceny:
- egzamin pisemny
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, OWPW, Warszawa, 2005 W. Bednarski, J. Fiedurek (ed.), Podstawsy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa, 2007 R. Gawroński, Procesy oczyszczania cieczy, OWPW, Warszawa, 1999
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U_01
- Potrafi bilansować bioprocesy (reakcje enzymatyczne, wzrost mikroorganizmów, wytwarzanie produktów)
Weryfikacja: egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U03, K_U07, K_U15
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U05, T2A_U09, T2A_U13
- Efekt U_02
- Potrafi projektować procesy rozdzielania bioproduktów
Weryfikacja: egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U03, K_U07, K_U18
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U05, T2A_U09, T2A_U19
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K_01
- Potrafi wzpółpracować w grupie
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K02, K_K04
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K03, T2A_K06