- Nazwa przedmiotu:
- Technologia i systemy chłodnicze
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Artur Rusowicz
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Energetyka
- Grupa przedmiotów:
- Specjalnościowe
- Kod przedmiotu:
- NS624
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- .
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- ?
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Nauczenie sposobu wykonywania obliczeń dotyczących: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywych mrożenia, czasu zamrażania, bilansów cieplnych procesów zamrażania dla różnych metod zamrażania.
- Treści kształcenia:
- Obliczenia dotyczące: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywe mrożenia, czas zamrażania, bilans cieplny procesu zamrażania. Metody zamrażania. Ogólne zasady projektowania chłodni i tuneli zamrażalniczych. Zasady działania i sposoby realizacji przechowywania w atmosferach kontrolowanych i ULO. Systemy chłodnicze do realizacji nietypowych zastosowań tj. lodowiska, tory saneczkowe. Transport chłodniczy. Obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
- Metody oceny:
- Dwa kolokwia sprawdzające (jedno w połowie, drugie na koniec semestru) W celu zaliczenia przedmiotu należy uzyskać pozytywne oceny z obydwu kolokwiów.
Praca własna: Kontynuacja obliczeń rozpoczętych podczas ćwiczeń oraz ich modyfikacja.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Ullrich H.J.: Technika chłodnicza – Poradnik MASTA1998
2. Fodemski T.R.: Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze, NT 2000
3. Czapp M., Charun H., Bohdal T.: Wielostopniowe sprężarkowe urządzenia chłodnicze, 1994
4. Bohdal T., Czapp M., Charun H.:Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe, WNT 2003
5. ASHRAE Handbook, 2000 Systems and Equipment
6. Gruda Z., Podstolski J.: Zamrażanie żywności, WNT 1999
Dodatkowe literatura:
- Katalogi urządzeń chłodniczych
- Strony internetowe producentów urządzeń chłodniczych
- Prasa dot. chłodnictwa: „Chłodnictwo”, „Chłodnictwo i Klimatyzacja”, „Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna”
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt EW1
- Student wie z jakich elementów składowych i jak powstaje komora chłodnicza
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W20
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W04
- Efekt EW2
- Student ma wiedzę na temat stosowanych technologii i sposobów zamrażania żywności
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W24
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W05
- Efekt EW3
- Student ma wiedzę o technologiach stosowanych w transporcie chłodniczym
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W24
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W05
- Efekt EW4
- Student wie w jaki sposób składuje się towary w różnych typach chłodni
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W28
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W04, T1A_W06
- Efekt EW5
- Student zna budowę lodowisk i elementów układu chłodniczego
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W05
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07
- Efekt EW7
- Student zna budowę i zasadę działania absorpcyjnych urządzeń chłodniczych
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W12
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07
- Efekt EW6
- Student zna systemy chłodzenia pośrednie i bezpośrednie, potrafi określić ich wady i zalety dla określonych aplikacji chłodniczych
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_W17
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W04, T1A_W07
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- Wpisz opis
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U14, E1_U15, E1_U19
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U10, T1A_U11, T1A_U10, T1A_U13
- Efekt EU1
- Student umie określić parametry składowania produktów w komorach z kontrolowaną atmosferą i ULO
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U12, E1_U15
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U09, T1A_U11
- Efekt EU2
- Student umie policzyć czasy zamrażania, szybkość zamrażania i wyznaczyć charakterystyki zamrażania
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U11
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U09
- Efekt EU3
- Student umie sporządzić bilans cieplny obiektu w postaci lodowiska
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U24
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U09, T1A_U15
- Efekt EU4
- Student umie wykonać obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe:
E1_U18
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U13