Nazwa przedmiotu:
Technologia i systemy chłodnicze
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Artur Rusowicz
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Energetyka
Grupa przedmiotów:
Specjalnościowe
Kod przedmiotu:
NS624
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
?
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Nauczenie sposobu wykonywania obliczeń dotyczących: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywych mrożenia, czasu zamrażania, bilansów cieplnych procesów zamrażania dla różnych metod zamrażania.
Treści kształcenia:
Obliczenia dotyczące: przechowalnictwa i konserwacji produktów, krzywe mrożenia, czas zamrażania, bilans cieplny procesu zamrażania. Metody zamrażania. Ogólne zasady projektowania chłodni i tuneli zamrażalniczych. Zasady działania i sposoby realizacji przechowywania w atmosferach kontrolowanych i ULO. Systemy chłodnicze do realizacji nietypowych zastosowań tj. lodowiska, tory saneczkowe. Transport chłodniczy. Obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
Metody oceny:
Dwa kolokwia sprawdzające (jedno w połowie, drugie na koniec semestru) W celu zaliczenia przedmiotu należy uzyskać pozytywne oceny z obydwu kolokwiów. Praca własna: Kontynuacja obliczeń rozpoczętych podczas ćwiczeń oraz ich modyfikacja.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Ullrich H.J.: Technika chłodnicza – Poradnik MASTA1998 2. Fodemski T.R.: Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze, NT 2000 3. Czapp M., Charun H., Bohdal T.: Wielostopniowe sprężarkowe urządzenia chłodnicze, 1994 4. Bohdal T., Czapp M., Charun H.:Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe, WNT 2003 5. ASHRAE Handbook, 2000 Systems and Equipment 6. Gruda Z., Podstolski J.: Zamrażanie żywności, WNT 1999 Dodatkowe literatura: - Katalogi urządzeń chłodniczych - Strony internetowe producentów urządzeń chłodniczych - Prasa dot. chłodnictwa: „Chłodnictwo”, „Chłodnictwo i Klimatyzacja”, „Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna”
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt EW1
Student wie z jakich elementów składowych i jak powstaje komora chłodnicza
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W20
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W04
Efekt EW2
Student ma wiedzę na temat stosowanych technologii i sposobów zamrażania żywności
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W05
Efekt EW3
Student ma wiedzę o technologiach stosowanych w transporcie chłodniczym
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W05
Efekt EW4
Student wie w jaki sposób składuje się towary w różnych typach chłodni
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W28
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W04, T1A_W06
Efekt EW5
Student zna budowę lodowisk i elementów układu chłodniczego
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W05
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07
Efekt EW7
Student zna budowę i zasadę działania absorpcyjnych urządzeń chłodniczych
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W12
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07
Efekt EW6
Student zna systemy chłodzenia pośrednie i bezpośrednie, potrafi określić ich wady i zalety dla określonych aplikacji chłodniczych
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W17
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W04, T1A_W07

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
Wpisz opis
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U14, E1_U15, E1_U19
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U10, T1A_U11, T1A_U10, T1A_U13
Efekt EU1
Student umie określić parametry składowania produktów w komorach z kontrolowaną atmosferą i ULO
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U12, E1_U15
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U09, T1A_U11
Efekt EU2
Student umie policzyć czasy zamrażania, szybkość zamrażania i wyznaczyć charakterystyki zamrażania
Weryfikacja: Kolokwium 1
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U11
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U09
Efekt EU3
Student umie sporządzić bilans cieplny obiektu w postaci lodowiska
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U09, T1A_U15
Efekt EU4
Student umie wykonać obliczenia i dobór elementów składowych urządzeń chłodniczych przeznaczonych do różnych zastosowań.
Weryfikacja: Kolokwium 2
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U18
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U13