Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produkcją
Koordynator przedmiotu:
Prof. dr hab. inż. Waldemar Izdebski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Wspólne
Kod przedmiotu:
ZAPRO
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
godziny kontaktowe 30 h przygotowanie do zajęć ćwiczeniowych 15h zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h czas poza laboratorium 15.h przygotowanie raportu 30h przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h Razem 120 godz. → 4 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
godziny kontaktowe 30 h laboratorium 15.h Razem 45 godz. → 2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h czas poza przygotowanie raportu 30h przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h Razem 60 godz. → 2 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Prerekwizyty: Strategie ogólne i strategie produkcji przedsiębiorstw, zarządzanie strategiczne produkcją, koncepcja World Class Manufacturing, Kaizen, podejście procesowe, programy i metody poprawy produktywności, TPM, wybrane elementy JIT, lean production i lean management, zaawansowane problemy systemów MRP/ERP, zarządzanie ograniczeniami, łańcuchy dostaw i dystrybucji, zarządzanie międzyorganizacyjne, organizacje wirtualne, e-business
Limit liczby studentów:
30-150
Cel przedmiotu:
Opanowanie podstawowych koncepcji i narzędzi zarządzania strategicznego i operatywnego produkcją i usługami oraz sposobów ich wykorzystania w przedsiębiorstwach różnego typu. Przedmiot dostarcza słuchaczowi niezbędnych narzędzi wykorzystywanych w zarządzaniu produkcją i usługami, użytecznych w różnych sytuacjach rynkowych, technicznych, produkcyjnych i organizacyjnych. Szczególny nacisk położony będzie na narzędzia zarządzania produkcją i usługami mające istotny wpływ na konkurencyjność przedsiębiorstw.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Zarządzanie strategiczne produkcją i usługami. 2. Zarządzanie strategiczne produkcją i usługami cd. 3. Podejście procesowe w zarządzaniu produkcją i usługami. 4. Ciągłe usprawnienia, KAIZEN. 5. Programy i metody poprawy produktywności. 6. Wybrane elementy JIT. 7. Wybrane elementy JIT cd. 8. Lean production i lean management. 9. Lean production i lean management cd. 10. Zarządzanie ograniczeniami. 11. Zaawansowane problemy MRP/ERP. 12. Zaawansowane problemy MRP/ERP cd. 13. Zarządzanie dystrybucją. 14. Zarządzanie łańuchami dostaw. 15. Zarządzanie międzyorganizacyjne, organizacje wirtualne, e-business. LABORATORIUM 1. Analiza wybranego procesu w przedsiębiorstwie. 2. Organizacja stanowiska roboczego. 3. Możliwości produkcyjne. 4. Możliwości produkcyjne cd. 5. Planowanie przebiegu produkcji w czasie. 6. Koszty produkcji.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
tak
Literatura:
Literatura podstawowa 1. Brzeziński M. (red), Organizacja i sterowanie produkcją, Wydawnictwo Placet, Warszawa 2002. 2. Durlik I., Inżynieria zarządzania, t.1 i 2, Wydawnictwo Placet, Warszawa 1996. 3. Johnston R., Chambers S., Harland Ch., Harrison A., Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. 4. Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarządzanie. Produkcja i usługi. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995. 5. Waters D. Zarządzanie operacyjne. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. 6. Womack J., Jones D., Odchudzanie firm, Oficyna Menedżera, Warszawa 2001. Literatura uzupełniająca 1. Bieniok H. i inni, Metody sprawnego zarządzania, Wydawnictwo Placet, Warszawa 1997. 2. Brilman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa 2002. 3. Goldratt E., Cel, Wydawnictwo Werbel, Warszawa 2003. 4. Griffin R., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002. 5. Imai M., Kaizen, Wyd. MT Biznes, Warszawa 2007.
Witryna www przedmiotu:
www.
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ZAPRO_W01
Zna podstawowe terminologie związane z: istotą i przedmiotem zarządzania produkcją, strategii i organizacji zarządzania procesami produkcyjnymi, metod i sposobów zarządzania produkcją.Wpisz opis
Weryfikacja: zaliczenia prac projektowych, egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W08
Efekt ZAPRO_W02
Ma elementarną wiedze z zakresy: procesów produkcyjnych, klasycznych i nowoczesnych metod sterowania produkcją.
Weryfikacja: zaliczenia prac projektowych, egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W08
Efekt ZAPRO_W03
Posiada uporządkowana wiedzę z zakresu możliwości i technologii optymalizacji procesów produkcyjnych.
Weryfikacja: zaliczenia prac projektowych, egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W08
Efekt ZAPRO_W04
Posiada szczegółową wiedze z zakresu: projektowania procesów produkcyjnych i zaopatrzenia surowcowego, materiałowego i energetycznego w całym łańcuchu procesów produkcyjnych, podstaw wyznaczania kosztów produkcji w przedsiębiorstwie.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W08
Efekt ZAPRO_W05
Posiada elementarne zdolności badawcze pozwalające dostrzegać istniejące problemy i je rozwiązywać dotyczące zarządzania produkcją.
Weryfikacja: Zaliczenie części projektowej
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W08

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt ZAPRO_U01
Posiada szczegółową wiedze z zakresu: projektowania procesów produkcyjnych i zaopatrzenia surowcowego, materiałowego i energetycznego w całym łańcuchu procesów produkcyjnych, podstaw wyznaczania kosztów produkcji w przedsiębiorstwie.
Weryfikacja: zaliczenia prac projektowych
Powiązane efekty kierunkowe: k_U08
Powiązane efekty obszarowe: S2A_U02
Efekt ZAPRO_U02
Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę korzystając z różnych źródeł z zakresu zarządzania produkcją w różnych typach przedsiębiorstw.
Weryfikacja: zaliczenia prac projektowych
Powiązane efekty kierunkowe: k_U08
Powiązane efekty obszarowe: S2A_U02
Efekt ZAPRO_U03
Potrafi zaprojektować; procesy produkcyjne, wyznaczyć koszty produkcji i dokonać pełnej analizy ekonomicznej wszystkich procesów produkcyjnych na poziomie przedsiębiorstwa.Wpisz opis
Weryfikacja: zaliczenie części projektowej
Powiązane efekty kierunkowe: k_U08
Powiązane efekty obszarowe: S2A_U02
Efekt ZAPRO_U04
Potrafi dokonać analizy własnych działań i wskazać ewentualne obszary wymagające usprawnień w zarządzaniu produkcją.
Weryfikacja: Zaliczenie części projektowej, egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: k_U08
Powiązane efekty obszarowe: S2A_U02

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt ZAPRO_K01
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie konieczność dalszego doskonalenia się zawodowego i rozwoju osobistego
Weryfikacja: egzamina
Powiązane efekty kierunkowe: K_K04
Powiązane efekty obszarowe: S2A_K06
Efekt ZAPRO_K02
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie konieczność dalszego doskonalenia się zawodowego i rozwoju osobistego
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_K04
Powiązane efekty obszarowe: S2A_K06