Nazwa przedmiotu:
Aparatura przemysłowa
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
ZMMK11/1
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład150h
  • Ćwiczenia150h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Zapoznanie z rozwiązaniami konstrukcyjnymi aparatów przemysłowych oraz ich doborem do określonych warunków pracy w procesach przemysłowych.
Treści kształcenia:
W - Systematyka konstrukcyjna aparatów przemysłowych. Aparaty zbiornikowe cienko- i grubościenne. Aparaty kolumnowe. Aparaty bębnowe. Aparaty płytowe. Aparaty o innych cechach konstrukcyjnych. Kryteria i przykłady doboru aparatów do wybranych procesów przemysłowych. Osprzęt technologiczny i pomiarowo-kontrolny. Analiza ryzyka i zagrożeń w zastosowaniach aparatów. Oznaczanie aparatów w schematach technologicznych. Projektowanie i wytwarzanie aparatury. Przebieg i organizacja montażu. Materiały stosowane w budowie aparatury. Ć - Przykłady rozwiązań konstrukcyjnych zbiorników do magazynowania cieczy. Wybrane konstrukcje wymienników ciepła. Osprzęt bezpieczeństwa aparatów ciśnieniowych. Transport i montaż aparatury wielkogabarytowej. Materiały do budowy aparatury dla specjalnych zastosowań.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest opracowanie i prezentacja referatu na wybrany temat z zakresu treści programowych. Alternatywnie student może przystąpić do pisemnego sprawdzianu.
Egzamin:
Literatura:
1. Warych J., Aparatura chemiczna i procesowa, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2004. 2. Lewicki P., Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 2006. 3. Filipiak G., Witara St., Konstrukcje aparatury procesowej, skrypt WSI, Opole 1995.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się