- Nazwa przedmiotu:
- Aparatura przemysłowa
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- ZMMK11/1
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład150h
- Ćwiczenia150h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Zapoznanie z rozwiązaniami konstrukcyjnymi aparatów przemysłowych oraz ich doborem do określonych warunków pracy w procesach przemysłowych.
- Treści kształcenia:
- W - Systematyka konstrukcyjna aparatów przemysłowych. Aparaty zbiornikowe cienko- i grubościenne. Aparaty kolumnowe. Aparaty bębnowe. Aparaty płytowe. Aparaty o innych cechach konstrukcyjnych. Kryteria i przykłady doboru aparatów do wybranych procesów przemysłowych. Osprzęt technologiczny i pomiarowo-kontrolny. Analiza ryzyka i zagrożeń w zastosowaniach aparatów. Oznaczanie aparatów w schematach technologicznych. Projektowanie i wytwarzanie aparatury. Przebieg i organizacja montażu. Materiały stosowane w budowie aparatury.
Ć - Przykłady rozwiązań konstrukcyjnych zbiorników do magazynowania cieczy. Wybrane konstrukcje wymienników ciepła. Osprzęt bezpieczeństwa aparatów ciśnieniowych. Transport i montaż aparatury wielkogabarytowej. Materiały do budowy aparatury dla specjalnych zastosowań.
- Metody oceny:
- Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest opracowanie i prezentacja referatu na wybrany temat z zakresu treści programowych. Alternatywnie student może przystąpić do pisemnego sprawdzianu.
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Warych J., Aparatura chemiczna i procesowa, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2004.
2. Lewicki P., Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 2006.
3. Filipiak G., Witara St., Konstrukcje aparatury procesowej, skrypt WSI, Opole 1995.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się