Nazwa przedmiotu:
Mechanika procesów roboczych
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. / Daniela Żuk
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
ZMMK19/4
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład300h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Poznanie zjawisk mechanicznych zachodzących w materiałach rolniczych i glebie. Sposoby określania wybranych stanów naprężeń występujących w materiałach roślinnych na skutek oddziaływania maszyn.
Treści kształcenia:
W - Podstawy statyki ośrodków rozdrobnionych ciał stałych. Płaski i przestrzenny stan naprężeń. Stany graniczne rozdrobnionych ciał stałych. Współczynnik ruchliwości. Charakterystyka wymiarowa materiałów rozdrobnionych. Własności materiałów sypkich i ziarnistych. Związki między naprężeniami a odkształceniami. Naprężenia w nieruchomym złożu. Warunki równowagi. Naprężenia w złożu na poziomej i pochylonej powierzchni. Ciśnienie statyczne działające na ściany i dno szerokich i wąskich zbiorników. Naprężenia miejscowe w materiale sypkim i ziarnistym. Transport materiałów sypkich. Przepływ materiałów sypkich i ziarnistych przez otwory. Samoczynny ruch materiału sypkiego w nachylonych korytach rurach kolankach. Wymuszony ruch materiału sypkiego. Gleba. Ogólne wiadomości o glebie. Mechanika gleby. Gleba jako podstawa produkcji roślinnej. Wpływ roślin i mechanizacji na środowisko glebowe. Ochrona gleby i ulepszanie jej właściwości. Proces cięcia i warunki decydujące o jego przebiegu. Wpływ fizycznych i mechanicznych właściwości roślin na proces cięcia. Wpływ zespołu tnącego na proces cięcia. Ocena procesu cięcia. Proces młócenia i warunki decydujące o jego przebiegu. Czynniki wpływające na proces młócenia. Wpływ zespołu tnącego i materiału na przebieg procesu. Kryteria oceny jakości procesu młócenia. Proces obłuskiwania nasion rzepaku. Warunki obłuskiwania. Modele obłuskiwania.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia dotyczącego materiału przerabianego na wykładach.
Egzamin:
Literatura:
1. Żuk D., Agromechanika, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 1994. 2. Żuk D., Inżynieria procesów bioagrotechnicznych, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się