- Nazwa przedmiotu:
- Technologie przemysłu chemicznego i spożywczego
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- ZIMA07/2
- Semestr nominalny:
- 8 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład450h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Przegląd technologii najważniejszych branż przemysłu chemicznego i spożywczego. Celem nauczania jest uzyskanie przez studentów ogólnej orientacji w gospodarczym znaczeniu tych gałęzi przemysłu oraz aktualnej problematyce ich rozwoju w Polsce i na świecie.
- Treści kształcenia:
- W - Znaczenie przemysłu chemicznego na świecie i w Polsce. Zagadnienia bezpieczeństwa i ochrony środowiska w przemyśle chemicznym. Procesy przeróbki węgla, ropy naftowej i biomasy. Produkcja tworzyw i włókien sztucznych. Produkcja kwasów nieorganicznych i nawozów sztucznych. Znaczenie przemysłu spożywczego na świecie i w Polsce. Jakość i bezpieczeństwo produktów oraz zagadnienie ochrony środowiska w przemyśle spożywczym. Przetwórstwo surowców roślinnych – technologie przemysłu młynarskiego i piekarniczego, cukrowniczego, ziemniaczanego, olejarskiego. Technologie branż wykorzystujących procesy fermentacyjne. Przetwórstwo surowców odzwierzęcych – technologie przemysłu mięsnego, rybnego, drobiarskiego. Przetwórstwo mleka.
- Metody oceny:
- Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest opracowanie i wygłoszenie referatu na temat związany z treściami programowymi wykładu.
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Grzywa E., Molenda J., Technologia chemiczna organiczna, WNT, Warszawa 2008.
2. Bortel E., Koneczny H., Zarys technologii chemicznej, PWN, Warszawa 1992.
3. Pijanowski E. i in., Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa 2006.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się