Nazwa przedmiotu:
Technologie przemysłu chemicznego i spożywczego
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
ZIMA07/2
Semestr nominalny:
8 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład450h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Przegląd technologii najważniejszych branż przemysłu chemicznego i spożywczego. Celem nauczania jest uzyskanie przez studentów ogólnej orientacji w gospodarczym znaczeniu tych gałęzi przemysłu oraz aktualnej problematyce ich rozwoju w Polsce i na świecie.
Treści kształcenia:
W - Znaczenie przemysłu chemicznego na świecie i w Polsce. Zagadnienia bezpieczeństwa i ochrony środowiska w przemyśle chemicznym. Procesy przeróbki węgla, ropy naftowej i biomasy. Produkcja tworzyw i włókien sztucznych. Produkcja kwasów nieorganicznych i nawozów sztucznych. Znaczenie przemysłu spożywczego na świecie i w Polsce. Jakość i bezpieczeństwo produktów oraz zagadnienie ochrony środowiska w przemyśle spożywczym. Przetwórstwo surowców roślinnych – technologie przemysłu młynarskiego i piekarniczego, cukrowniczego, ziemniaczanego, olejarskiego. Technologie branż wykorzystujących procesy fermentacyjne. Przetwórstwo surowców odzwierzęcych – technologie przemysłu mięsnego, rybnego, drobiarskiego. Przetwórstwo mleka.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest opracowanie i wygłoszenie referatu na temat związany z treściami programowymi wykładu.
Egzamin:
Literatura:
1. Grzywa E., Molenda J., Technologia chemiczna organiczna, WNT, Warszawa 2008. 2. Bortel E., Koneczny H., Zarys technologii chemicznej, PWN, Warszawa 1992. 3. Pijanowski E. i in., Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa 2006.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się