Nazwa przedmiotu:
Gospodarka wodno - ściekowa w przemyśle
Koordynator przedmiotu:
dr inż. / Marek Orłowski / adiunkt
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Środowiska
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
ZISK22/2
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład150h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wodociągi i kanalizacja, Technologia oczyszczania wody i ścieków
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką użytkowania wód przemysłowych ze szczególnym uwzględnieniem wodnych układów chłodniczych.
Treści kształcenia:
W - Użytkowanie wody w przemyśle – systemy socjalne, gospodarcze, przeciwpożarowe, chłodzenie, produkcja pary, wody procesowe. Wymagania jakościowe wód przemysłowych – sposoby ich przygotowania. Rodzaje wodnych układów chłodniczych i analiza ich pracy. Współczesne tendencje w technologii pracy wodnych układów chłodniczych. Przemysłowe urządzenia do chłodzenia ciepłej wody – stawy, baseny, chłodnie wentylatorowe i kominowe – ich konstrukcja i zasada działania. Produkcja pary wodnej do celów energetycznych - urządzenia, wymagania jakościowe wody, technologia, schematy obiegów wodno-parowych. Chemiczne uzdatnianie wód przemysłowych – chłodniczych, kotłowych, gospodarczych.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnych ocen z dwóch pisemnych sprawdzianów z treści wykładów (przeprowadzanych w środku i na końcu semestru). Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną obu ocen połówkowych.
Egzamin:
Literatura:
1. Stańda J., Woda do kotłów parowych i obiegów chłodzących siłowni cieplnych, WNT, Warszawa 1999. 2. Kowal A., Świderska-Bróż M., Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa - Wrocław, 1966. 3. Neryng A., Wojdalski J., Budny J., Krasowski E., Energia i woda w przemyśle rolno-spożywczym, WNT, Warszawa 1990.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się