Nazwa przedmiotu:
Podstawy budowy urządzeń dla procesów mechanicznych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. / Przemysław Trzciński / adiunkt
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe z możliwością wyboru
Kod przedmiotu:
IMA01
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Zapoznanie z podstawowymi procesami mechanicznymi: rozdrabnianie, osadzanie, sortowanie, klasyfikacja, flotacja, mieszanie, filtracja, wirowanie, odpylanie. Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi procesami mechanicznymi stosowanymi w przemyśle.
Treści kształcenia:
W - Wprowadzenie - definicje i podział inżynierii na procesy. Charakterystyka materiałów rozdrobnionych. Przepływ płynu przez złoże materiału rozdrobnionego. Rozdrabnianie. Podstawy mechanicznych procesów rozdziału zawiesin. Rozdział zawiesin przez osadzanie. Procesy klasyfikacji i wzbogacania. Filtracja cieczy. Wyciskanie cieczy – prasowanie. Wirowanie. Odpylanie gazów. Mieszanie. Rozpylanie cieczy. Magazynowanie ciał stałych, ciekłych i gazowych. Transport ciał stałych. L - Wprowadzenie. Sedymentacja. Klasyfikacja hydrauliczna. Badanie mocy mieszania cieczy. Filtracja. Fluidyzacja. Badanie cyklonu. Ćwiczenie poprawkowe.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie wykładu i laboratorium. Zaliczenie wykładu polega na pozytywnym zaliczeniu kolokwium na końcu semestru.
Egzamin:
Literatura:
1. Koch R.: „Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej”, Wydawnictwo Naukowo Techniczne, Warszawa 1998, 2. Lewicki P.P. i inni: „Inżynieria Procesowa i Aparatura Przemysłu Spożywczego”, WNT, Warszawa 1982, 3. Ziółkowski Z. i inni, Podstawowe Procesy Inżynierii Chemicznej, Przenoszenie pędu, ciepła i masy, PWN, Warszawa 1982, 4. Serwiński M., Zasady Inżynierii Chemicznej, WNT, Warszawa 1992.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się