- Nazwa przedmiotu:
- Microbial Cultures
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Paweł Sobieszuk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- 1. Przedmioty obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 6
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- brak
- Treści kształcenia:
- Laboratory program contains aerobic and anoxic cultures:
• Surface culture of fungi on liquid substrates;
• Batch, submerged culture;
• Growth of sulphuric bacteria on solid material;
• Solid state fermentation;
• Microbial growth in biofilm;
Membrane bioreactor.
- Metody oceny:
- Reports
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. B. McNeil, L.M. Harvey, Practical Fermentation Technology, WILEY, Chichester 2008.
2. M.L. Shuler, F. Kargi, Bioprocess Engineering. Basic concepts, Printice Hall, 2002.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się