Nazwa przedmiotu:
Microbial Cultures
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Paweł Sobieszuk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
1. Przedmioty obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
6
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
brak
Treści kształcenia:
Laboratory program contains aerobic and anoxic cultures: • Surface culture of fungi on liquid substrates; • Batch, submerged culture; • Growth of sulphuric bacteria on solid material; • Solid state fermentation; • Microbial growth in biofilm; Membrane bioreactor.
Metody oceny:
Reports
Egzamin:
Literatura:
1. B. McNeil, L.M. Harvey, Practical Fermentation Technology, WILEY, Chichester 2008. 2. M.L. Shuler, F. Kargi, Bioprocess Engineering. Basic concepts, Printice Hall, 2002.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się