Nazwa przedmiotu:
Inżynieria genetyczna
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. Jacek Bardowski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Wspólne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Biochemia, biologia molekularna
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych technik genetyki molekularnej stosowanych w laboratoriach badawczych i wyników tego stosowania, dla uzyskania genetycznie modyfikowanych organizmów potencjalnie użytecznych w biotechnologii.
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych technik genetyki molekularnej stosowanych w laboratoriach badawczych i wyników tego stosowania, dla uzyskania genetycznie modyfikowanych organizmów potencjalnie użytecznych w biotechnologii. Omawiane zagadnienia będą obejmowały: Utrwalenie pojęć: geny i ich struktura, regulacja ekspresji genów, funkcje sekwencji DNA, szczególnie sekwencji kodujących białka (ORF) i RNA. Wprowadzenie do inżynierii genetycznej: definicje i cele, historia odkryć, zarys ogólny. Metody wprowadzania DNA do komórek bakteryjnych: transformacja, koniugacja, fuzja protoplastów, transfekcja. Wektory informacji genetycznej w bakteriach: wektory do klonowania, ekspresji, regulacji i sekrecji. Genomy i ich rozmiary: genomika, genomika funkcjonalna, genomika porównawcza, metagenomika, biologia systemów. Elementy pozachromosomalne: ruchoma pula genów, plazmidy, sekwencje insercyjne, transpozony, geny o znaczeniu adaptacyjnym i biotechnologicznym, bakteriofagi. Bakteriofagi: lizogenizujące i lityczne, struktura genomu, cykl rozwojowy Metody wyodrębniania DNA i tworzenie banków genów: „shot gun”, synteza chemiczna, odwrotna transkrypcja, PCR, zakresy ich stosowalności oraz dziedziny zastosowań. Identyfikacja modyfikowanych genetycznie komórek: genotypowa, fenotypowa, analizy globalnej ekspresji genów: mikromacierze DNA, proteomika; mikromacierze fenotypowe (API testy, PhMicroarray Biolog) metody bioinformatyczne. Biotechnologia rolno spożywcza: probiotyki, bakteriofagi, żywność funkcjonalna, suplementy żywności, nutrigenomika. Biotechnologia medyczna: genom człowieka i podstawowych patogenów człowieka; nowe leki, szczepionki (szczepionki doustne), terapie (fagoterapia); terapia genowa. Bezpieczeństwo prac z zakresu inżynierii genetycznej: zasady bezpiecznej pracy, GMO – korzyści czy zagrożenia?
Metody oceny:
zaliczenie zajęć (ocena zintegrowana = 70% wykład + 30% ćwiczenia)
Egzamin:
Literatura:
1. P. Węgleński (red.), Genetyka molekularna, PWN, 2006. 2. Z. Libudzisz, K. Kowal, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2007-2008. 3. Kwartalnik „Biotechnologia” Wyd. Komitet Biotechnologii PAN i IChB PAN.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się