- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja produkcji
- Koordynator przedmiotu:
- Dr inż. Jacek Bałuk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- ORPRO
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 5
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- wykłady 15
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Słowa kluczowe (prerekwizyty):
produkcja, konkurencyjność, strategie produkcji, wyroby i usługi, procesy produkcyjne, systemy produkcyjne, organizacja i zarządzanie produkcją, możliwości produkcyjne, realizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i w czasie, cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne, systemy zarządzania produkcją, sterowanie cyklem i zapasami, systemy MRP/ERP, JIT, OPT, logistyka, handel elektroniczny, produktywność i programy poprawy produktywności, nowe trendy w organizacji produkcji.
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Opanowanie teoretyczne i praktyczne podstawowych pojęć, koncepcji, zasad i metod organizacji produkcji. Zapoznanie się z głównymi obszarami i problemami decyzyjnymi organizacji produkcji, dotyczącymi produktu, procesu, systemów i zasobów, zarządzania możliwościami produkcyjnymi, czasem i zapasami. Przegląd podstawowych koncepcji, technologii i systemów zarządzania produkcją. Przedmiot stanowi kompendium wiedzy na temat podstawowych pojęć z uwzględnieniem najnowszych trendów rozwoju i technologii. Dostarcza zestawu narzędzi koncepcyjnych i analitycznych wspomagających rozwiązywanie podstawowych zagadnień i podejmowanie kluczowych decyzji dotyczących organizacji i zarządzania produkcją.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD
1. Produkcja - strategie produkcji.
2. Wyroby i usługi.
3. Procesy produkcyjne.
4. Systemy produkcyjne.
5. Możliwości produkcyjne.
6. Lokalizacja produkcji i usług.
7. Prognozowanie i planowanie zagregowane.
8. Cykl produkcyjny.
9. Zapasy produkcyjne.
10. Planowanie potrzeb materiałowych.
11. Produkcja just-in-time.
12. Logistyka w przedsiębiorstwie.
13. Produktywność.
ĆWICZENIA
1. Obliczanie podstawowych wielkości wydziału metodą wskaźnikową.
2. Obliczanie programu produkcyjnego wyrobu złożonego.
3. Obliczanie wielkości partii produkcyjnej.
4. Obliczanie okresu technologicznego.
5. Obliczanie zapasów obrotowych.
6. Projektowanie rozmieszczenia stanowisk roboczych.
7. Optymalizacja programu produkcji metodą programowania liniowego.
8. Zaliczenie.
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Muhlemann A.P., Oakland J.S, Lockyer K.G: Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 1995
2. Waters D.: Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa 2000
3. Pasternak K.: Organizacja i zarzadzanie produkcją. PWE, Warszawa 2002.
4. Lis S.(red.), Vademecum produktywności, Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa 1996
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się