- Nazwa przedmiotu:
- Chemia
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Janusz Zachara
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Biomedyczna
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 6
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Przedmiot realizowany na semestrze I - wymagana znajomość chemii, fizyki i matematyki na poziomie szkoły średniej.
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest zapoznanie studentów ze strukturą i przemianami materii na poziomie mikro- i makroskopowym ze szczególnym uwzględnieniem teorii wiązań chemicznych.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1. Budowa materii.
2. Układ okresowy pierwiastków.
3. Rodzaje wiązań i typy związków chemicznych.
4. Budowa układów makroskopowych.
5. Równowagi chemiczne i równowagi fazowe.
6. Reakcje chemiczne.
7. Wodór i jego związki.
8. Związki tlenowe.
9. Chemia węgla.
Laboratorium:
Podstawy chemii nieorganicznej:
1. Równowagi jonowe w roztworach wodnych. Iloczyn rozpuszczalności.
a) Badanie oddziaływań jonów w roztworach wodnych;
2. Równowagi kompleksowania. Reakcje red-ox. Szereg napięciowy metali.
a) Poznanie reakcji kompleksowania i czynników wpływających na jej przebieg, omówienie pojęcia potencjału standardowego i reakcji red-ox;
b) Właściwości wybranych kationów oraz anionów. Podstawy analizy jakościowej;
c) Poznanie właściwości kwasowo-zasadowych oraz red-ox wybranych drobin oraz podstaw analizy jakościowej kationów i anionów;
d) Przeprowadzenie szeregu reakcji charakterystycznych dla omawianych jonów w celu ich identyfikacji.
Klasyczne metody analizy ilościowej.
1. Alkacymetria.
a) Zasada działania wskaźnika alkacymetrycznego, substancje podstawowe do nastawiania miana, krzywe miareczkowania alkacymetrycznego;
b) Alkalimetryczne oznaczanie kwasu octowego i oznaczanie zawartości substancji kwasowych w mleku wobec wskaźnika.
2. Kompleksometria.
a) Rodzaj i budowa kompleksu EDTA z metalami, zasada działania wskaźników kompleksometrycznych, krzywe miareczkowania kompleksometrycznego;
b) Kompleksometryczne oznaczanie wybranych pierwiastków w preparacie parafarmaceutycznym dodawanym do pasz, kompleksometryczne oznaczanie Fe, Mg i Ca.
3. Redoksometria.
a) Wskaźniki i krzywe miareczkowania redoksometrycznego, rodzaje metod redoksometrycznych;
b) Oznaczanie cukrów prostych metodą jodometryczną i badania zanieczyszczeń wody i ścieków.
4. Analiza strąceniowa.
a) Równania na iloczyn rozpuszczalności, krzywe miareczkowania strąceniowego, charakterystyka osadów do analizy wagowej;
b) Oznaczanie zawartości jonów chlorkowych w wodzie z Wisły i ściekach metodą Mohra oraz w szlamie leczniczym metodą Volharda.
- Metody oceny:
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. A. Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, PWN, Warszawa 1987, 2002.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się