- Nazwa przedmiotu:
  - Podstawy biotechnologii
 
    - Koordynator przedmiotu:
  - prof. dr hab. inż. Krzysztof W. Szewczyk
 
    - Status przedmiotu:
  - Obowiązkowy
 
    - Poziom kształcenia:
  - Studia I stopnia
 
    - Program:
  - Inzynieria Chemiczna i Procesowa
 
    - Grupa przedmiotów:
  - Obowiązkowe
 
    - Kod przedmiotu:
  
    - Semestr nominalny:
  - 6 / rok ak. 2011/2012
 
    - Liczba punktów ECTS:
  - 2
 
    - Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
  
    - Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
  
    - Język prowadzenia zajęć:
  - polski
 
    - Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
  
    - Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
 
        - 
            
                - Wykład30h
 
                - Ćwiczenia0h
 
                - Laboratorium0h
 
                - Projekt0h
 
                - Lekcje komputerowe0h
 
            
         
    - Wymagania wstępne:
  - Kurs inżynierii procesowej i aparatury procesowej.
 
    - Limit liczby studentów:
  
    - Cel przedmiotu:
  - Celem przedmiotu jest omówienie podstawowych elementów procesów biotechnologicznych.
 
    - Treści kształcenia:
  - Historia i rozwój biotechnologii. Szczepy przemysłowe – właściwości, selekcja, doskonalenie. Przechowywanie szczepów. Przygotowywanie inokulum. Media hodowlane. Sterylizacja.
Techniki hodowli: hodowle okresowe, okresowe z ciągłym dozowaniem, hodowle ciągłe, hodowle w podłożach stałych. Specyfika procesów wydzielania bioproduktów.
Przykłady biotechnologii: produkcja biomasy, fermentacja etanolowa, preparaty enzymatyczne, farmaceutyki, biotechnologie środowiskowe.
 
    - Metody oceny:
  - Egzamin ustny.
 
    - Egzamin:
  
    - Literatura:
  - K.W. Szewczyk  “Technologia biochemiczna” OWPW, Warszawa,1997
U.E. Viersturs, I.A. Szmite, A.W. Żilewicz „Biotechnologia:“, WNT, 1992
P. Präve, U. Faust, W. Sittig, D.A. Sukatsch “Fundamentals of Biotechnology”, VCH, Weinheim, 1987
H.J. Rehm, G. Reed  “Biotechnology”, VCH, Weinhheim, vol2,3,41983-1985
 
    - Witryna www przedmiotu:
  
    - Uwagi:
  
    Efekty uczenia się