Nazwa przedmiotu:
Organizacja technicznego przygotowania produkcji
Koordynator przedmiotu:
Prof. dr hab. inż. Ryszard Żuber
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
wspólna
Kod przedmiotu:
ORGTE
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): przygotowanie produkcji, techniczne przygotowanie produkcji, innowacje badania, rozwój, wdrożenie, proces, metody, konstrukcja, technologia rozruch produkcji
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Wskazanie podstawowych zagadnień, zasad, metod projektowania organizacji technicznego przygotowania produkcji (OTPP) oraz ich realizacji w praktyce.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Miejsce problematyki organizacji przygotowania produkcji. 2. Organizacja przygotowania produkcji w cyklu BRW. 3. Charakterystyka produktów i ich kategorie. 4. Transfer technologii, rodzaje działalności a własność przemysłowa. 5. Projektowanie wyrobów, usług i procesów. 6. Typowe procesy technicznego przygotowania produkcji. 7. Podstawowe obliczenia w planowaniu przedsięwzięć przygotowania produkcji. 8. Podstawowe obliczenia organizacyjno-produkcyjne, rozruch produkcji. 9. Charakterystyka procesów decyzyjnych w działalności OTPP. 10. Typowe decyzje w OTPP. 11. Systemy zarządzania i współpracy realizatorów OTPP. 12. Zarządzanie działalnością OTPP przedsiębiorstwa. 13. Wybrane techniki twórczego rozwiązywania problemów w OTPP. 14. Techniki wartościowania w procesach decyzyjnych. 15. Systemy jakości a OTPP. ĆWICZENIA 1. Wprowadzenie do ćwiczeń. 2. Zarządzanie realizacją projektu. 3. Wybór i charakterystyka wyrobu bazowego. 4. Analiza marketingowa produktu. 5. Założenia rozwiązania konstrukcyjno-technologicznego wyrobu. 6. Projekt procesu przygotowania produkcji. 7. Projekt struktury organizacyjnej technicznego przygotowania produkcji. 8. Projekt przebiegu procesu technicznego przygotowania produkcji. 9. Określenie pracochłonności i kosztów konstrukcyjnego przygotowania. 10. Określenie pracochłonności i kosztów technologicznego przygotowania. 11. Określenie pracochłonności i kosztów prac organizacyjno-inwestycyjnych. 12. Analiza przygotowania produkcji w czasie. 13. Projekt analizy zapotrzebowania na zasoby przedsięwzięcia. 14. Analiza finansowo-ekonomiczna przedsięwzięcia. 15. Raport dla kierownictwa.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
Literatura:
1. M. Dworczyk, R. Szlasa: Zarządzanie innowacjami, OWPW 2001, 2. pr. zb. pod red. R. Żubera: Doświadczenia transferu i wdrażania innowacji, OWPW 2000, 3. R. Żuber: Zarządzanie przedsięwzięciami, OWPW 1999 4. pr. zb. pod red. R.Żubera, A.K. Kazancewa M. Dworczyka: Zarządzanie innowacjami i transferem technologii, OWPW 1998 5. R. Żuber: Planowanie i kierowanie przygotowaniem produkcji, PWN 1991.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się